Седница Епархијског савета и ЕУО Епархије ваљевске

У Епархијском дому у Ваљеву 4. и 5. марта 2013. године одржане су седме редовне седнице Епархијског Управног Одбора и Епархијског савета Православне Епархије ваљевске, у новом сазиву за мандатни период од 2013. – 2018. године, којима је председавао Епископ ваљевски Господин Милутин. По благодатном призиву Светога Духа у придворној капели Светог Јована Крститеља молитвено и у духу љубави Тројединог Бога: од Оца, кроз Сина у Духу Светоме, чаланови ЕУО-а и Епархијског савета Епархије ваљевске суочени са великим одговорностима, значајним питањима и изазовима овога времена разговарали су о актуелним темама са којима се сусреће Епархија ваљевска у свом раду и донели су важне одлуке за живот Епархије ваљевске.

На дневном реду ових седница били су извештаји Епархијског управног одбора Епархије ваљевске о свом административном раду, грађевинској делатности и пословању у 2012. години, о раду Епархијског робног магацина, Радија Источник – званичног гласила Епархије ваљевске, Координатора за реституцију црквене имовине, извештај о раду Верске наставе, извештај благајника као и извештај рачуноиспитача Епархије ваљевске. Епархијски савет је размотрио и усвојио годишње извештаје који се тичу живота и рада у Епархији ваљевској, а такође је прихватио и одобрио завршни рачун ЕУО за 2012, као и предлог буџета за 2013. годину.

На крају седнице Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин захвалио је свим члановима Епархијског савета у име целокупног свештенства, монаштва и верног народа на преданом раду уз жеље да саветници и даље наставе са својим радом на добро Епархије ваљевске и целе Српске Православне Цркве, а бившим члановима Епархијског савета у претходном сазиву уручио је Архијерејске грамате „за несебичан допринос васпостављању епархијских тела Епархије ваљевске, на делу показану љубав према својој Светој Православној Цркви, неуморан рад на унапређењу свеукупног административног и материјалног пословања Епархије ваљевске“. Епископ је на крају заседања благословио Архимандриту Авакуму (Ђукановићу), игуману манастира Лелић, да као најстарији монах и најискуснији духовник Епархије ваљевске, а уједно и најстарији члан ЕУО-а и Епархијског савета Епархије ваљевске, упути духовну поуку свим члановима ЕУО-а и ЕПС-а Епархије ваљевске. Архимандрит Авакум је пожелео да се све што је речено на овогодишњем заседању спроведе у дело на добро Епархије ваљевске и целе Српске Православне Цркве и упоредио је све чланове ЕУО-а и Епархијског савета са 70 апостола Христових и рекао да се Град Ваљево, као и Епархија ваљевска налазе под Тавором, јер је Свети Јустин Ћелијски називао Лелић српским Тавором.

Извор: Епархија ваљевска