Седница ЕУО и Епархијског савета Епархије бачке

Седница ЕУО и Епархијског савета Епархије бачке
Седница ЕУО и Епархијског савета Епархије бачке
Седница ЕУО и Епархијског савета Епархије бачке
Седница ЕУО и Епархијског савета Епархије бачке

По благослову Епископа бачког Господина Иринеја, у склопу свете Литургије која је служена у суботу, 1. марта 2014. године,у Саборном храму у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ јегарски Господин Порфиријеслужио је Чин призива Светога Духа, чиме је благословио почетак седнице Епархијског управног одбоra и Епархијског савета Епархије бачке.

Владика Порфирије се, том приликом, бираним речима обратио члановима Епархијског савета, Епархијског управног одбора и свима присутнима, подсетивши да у Цркви, као телу Христовом, нема разлике међу нама људима што се тиче могућности спасења. Свако од нас има своје место и може да учествује у пуноћи Цркве, нагласио је Владика Порфирије. Нема већег благослова, већег дара Божјег од тог да смо учесници тајни Његових и да с Њим остварујући јединство остварујемо јединство и међусобно, поручио је Епископ јегарски.

Седница Епархијског управног одбоra и Епархијског савета Епархије бачке одржана је у свечаној дворани Црквене општине новосадске, у Змај-Јовиној улици број 4. На овом редовном заседању чланови Савета су упутили поздравни телеграм Његовој Светости Патријарху Иринеју а потом усвојили извештај о раду Епархијског управног одбора за претходну годину. Размотрени су сви аспекти духовног и материјалног деловања у Епархији бачкој. Прочитани су извештаји о грађевинским подухватима у парохијама као и о делатнотима Издавачке установе Беседа, Катихетског одбора, Информативне службе, Агенције за поклоничка путовања и других установа које постоје и раде као епархијска тела, а за циљ имају  сведочење вере и ширење радосне вести о Христу Спаситељу.

Епископ Иринеј је нагласио да је обогодишњи изврштај Епархијског савета Епархије бачке опширнији од извештаја из предходних година јер су проширене и различите активности на простору наше Епархије: - Пре свега мисијска и добротворна делатност у нашој Епархији  је проширена и побољшања кроз активност заједнице Земље живих - која се бави болестима зависности и новоформљених фондација за мисијско и добротворно деловање у Епархији бачкој Фондације Платон Атанацковић и Фондације Висарион Павловић. Усвојен је завршни рачун Епархије бачке за 2013. годину и предлог буџета посебних потреба Епархије бачке за 2014. годину. Чланови савета су упознати са садржајем новог Правилника о издавању црквене земље и црквених  просторија у закуп, са којим су се сагласили и једногласно га усвојили.

На крају заседања, Преосвештени Епископ бачки Иринеј је заблагодарио Епископу јегарском Порфирију и присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе пожелевши да молитвено испостимо предстојећи нам Часни пост да бисмо у радости и међусобној љубави дочекали Празник над празницима Васкрсење Христово.

Извор: Епархија бачка