Седница Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве

У понедељак, 10. марта 2014. године, у 10 часова, одржана седница Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару на којој су резимирани радови на Спомен-храму у периоду од реоснивања Друштва 2001. године до данас. Представљен план и програм активности Друштва за подизање Храма Светог Саве за 2014./2015. годину.

Седницом су председавао председник Главног одбора Друштва г. Томислав Николић. Разматрано је следеће:

1. организација Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару
2. Проширење састава чланства Друштва
3. Редовни годишњи прилози чланова Друштва
4. Имплементација уговора потписаног између Владе Републике Србије и Владе    Руске Федерације о изради мозаика у Храму Светог Саве
5. Реализације друге фазе изградње и уређења источног дела Светосавског платоа и порте Храма Светог Саве на Врачару
6. Доплатна поштанска марка за Храм
7. Донаторски скупови за Храм

У свом излагању Председник Главног одбора Друштва г. Томислав Николић је изложио Извештај о раду Друштва и истакао да од 1895. године постоји Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару. Чланови Друштва прихватили су обавезу учешћа у финансирању градње Храма редовним годишњим прилозима, обавезу да својим друштвеним утицајем допринесу да се обезбеде и друга средства за градњу, као и сваку другу логистичку и лобистичку подршку градњи Храма.

У току су радови на уређењу ентеријера крипте, односно подземне етаже храма, у којој ће се на површини од 1.800 м² налазити многи духовни садржаји. Ту је, на првом месту, гробна црква посвећена Светом кнезу Лазару и крипта у којој ће се убудуће сахрањивати српски патријарси. Планирано је да то буде јединствен духовни простор у коме ће се организовати, концерти духовне музике, црквене изложбе, сусрети и слично. Крипта се ради у византијском стилу - делом фрескописана, делом у мозаику.

Г. Томислав Николић је изложио План и програм активности и указао  на потребу да се градња Храма, па следствено и активности Друштва, имајући у виду усвојене циљеве, стање извршених радова и планирану динамику реализације свих послова на довршетку градње Храма Светог Саве, посебно усмере на подршку решавању следећих приоритетних активности:

  • имплементацију уговора потписаног између Влада Републике Србије и Владе Руске Федерације о изради мозаика у Храму Светог Саве. Елаборат ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК ЗА ЛИКОВНО ОПРЕМАЊЕ МОЗАИЧКИХ КОМПОЗИЦИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ је основ и саставни део међудржавног Протокола са Руском федерацијом. У Москви је 16. марта 2012. године потписан Протокол између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о руском учешћу у изради унутрашњег украшавања Храма Светог Саве у Београду. Руско-српска радна група за организацију реализације мозаика, предвиђена потписаним Протоколом води активности у циљу имплементације Протокола. Очекује се да ће у првој половини ове године бити спроведена процедура избора аутора и ауторског тима.
  • реализације друге фазе изградње и уређења источног дела Светосавског платоа и порте Храма Светог Саве на Врачару (према  улици Боре Станковића), (започети што је могуће пре).
  • aкција доплатна поштанска марка за Храм се, уз одређене тешкоће, успешно реализује. Традиционално издавање доплатне марке треба обновити и у наредним годинама.

Главни Одбор Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару саопштава да су активности од 2000. до 2013. успешно реализоване, те да је предложен План и програм активности Друштва за 2014/2015. годину. Седница Скупштине друштва је заказана за уторак 29.априла 2014.

Подсећање

Дана 27. априла 1884. године, по старом календару, одлучено је да се 1895. године обележи тристота годишњица од спаљивања моштију Светог Саве. То је био повод да се донесе одлука о подизању величанственог Храма "који треба да буде споменик свеопштег признања српског народа Светом Сави, као свом просветитељу и заштитнику".

За све радове који су на Храму текли од 2001. године - реоснивања Друштва до данас, новчана средства је обезбедило Друштво: појединачним уплатама предузећа или банака који су чланови Друштва, и самим акцијама Друштва (донаторске вечере, доплатна поштанска марка, уплате уз Инфостан, продајне изложбе слика, аукција), али и прилозима које су грађани широм земље уплаћивали на рачун Храма.

Проф. др ВОЈИСЛАВ МИЛОВАНОВИЋ дипл. инж
протонеимар Храма