Седница Комисије Владе Републике Србије за верску наставу

Министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић иницирао је одржавање прве седнице Комисије Владе Републике Србије за верску наставу у школи, која је одржана 25. фебруара 2014. године у просторијама Министарства.

Поздрављајући присутне чланове Комисије, министар Јовановић је истакао да је потребно решити статус вероучитеља у школи .

„Држава је спремна да реши статус вероучитеља и да допринесе квалитету наставе. Потребно је створити одговарајуће услове и за доношење новог наставног плана и програма , као и уџбеничку литературу. Заједнички треба да учинимо све да се верском наставом деца не раздвајају“, истакао је министар Јовановић.

На првој седници за председника Комисије изабран је епископ бачки г. Иринеј, а за заменика председника Снежана Павловић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Чланови Комисије за верску наставу у школи именовала је Влада Републике Србије на седници одржаној 29. јануара 2014. године. Чланови Космије су: др Зоран Костић, помоћник министра за стручно –педагошки надзор,школске управе и средње образовање и васпитање, Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама , Владимир Тодић и Драган Новаковић из Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, Зора Дешић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Јосип Пекановић, Римокатоличка црква, реис-ул-улема Адем еф. Зилкић, Исламска заједница Србије, рабин Исак Асијел, Савез јеврејских општина Србије, епископ Халас Бела, Реформаторска хришћанска црква, Габор Долински, Евангелистичка хришћанска црква а.в. и Кристина Новаков, Словачка евангеличка црква, а.в..

Чланови Комисије донели су следеће закључке: да је потребно донети стручно упутство које ће уредити изјашњавање ученика за обавезни изборни предмет верску настави или грађанско васпитање, као и Пословник о раду Комисије, Годишњи план рада Комисије за школску 2014/2015. године и план активности за период март –јун 2014. године.

На седници презентован је и извештај Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у области верске наставе. Сви чланови су сагласни да је потребно одржавати редовне седнице Комисије.

Сва питања у вези са верском наставом у школама треба достављати Комисији на следећу адресу: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Немањина 22- 26, 11000 Београд, са назнаком Комисија за верску наставу у школи.

Извор: Епархија бачка