Седница Одбора за изградњу спомен-храма у Маутхаузену

Седница Одбора за изградњу спомен-храма у Маутхаузену
Седница Одбора за изградњу спомен-храма у Маутхаузену
Седница Одбора за изградњу спомен-храма у Маутхаузену
Седница Одбора за изградњу спомен-храма у Маутхаузену

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у петак, 16. октобра 2020. године, након вечерње службе у храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Линцу одржана је редовна седница Грађевинског одбора за изградњу спомен-храма Светих српских новомученика на војном гробљу у Маутхаузену.

Седници су присуствовали епископ Андреј у својству председника одбора, протојереј-ставрофор Драган Мићић, парох из Линца, секретар г. Жељко Малешевић и преко телекомуникације г. Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу. На седници је било речи о завршној фази радова и о целокупном напретку радова на спомен капели који је остварен. Грађевински планови су због пандемије корона вируса прилично успорени и није било могуће остварити планирано. Ипак и поред тога приступило се оним радовима које је било могуће обавити радионички. Ту се пре свега мисли на радиничку израду иконостаса, мозаика, као и на иконописање и припрему Књиге мртвих.

Војно гробље Рајфендорф-Маутхаузен налази на свега двадесетак минута вожње од Линца. На том месту почива између 7 и 8 хиљада српских војника, официра и цивила који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца (Горња Аустрија) кроз који ће до 1918. проћи око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа. Пре 100 година, у својим писмима један од интернираних српских официра изразио је наду да ће одмах након рата на месту логора бити изграђена једна спомен-капела, да очува сећање на страшне жртве које су поднели српски логораши. Тек уз подршку председника Републике Српске г. Милорада Додика од лета 2014. године кренуло се у реализацију овог пројекта. Почетак пројекта поклопио се са постављањем Његовог Преосвештенства Епископа г. Андреја на чело Епархије аустријско-швајцарске.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска