Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке

Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке
Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке
Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке
Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке

У седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу 6. марта 2016. године Преосвећени Епископ г. Атанасије предедавао заједничком сединицом Епархијског савета и Епархијског управног одбора.

Радном делу заседања претходила је Божанска Литургија у храму Светих апостола Петра и Павла којом је началствовао епископ Атанасије. Саслуживали су чланови Епархијског савјета: архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавца, протојереј-ставрофор Никола Пено, архијерејски замјеник, протојереј Синиша Сердар, парох друге парохије дрварске, и протођакон Никола Перковић, док су остали чланови из реда свештених и мирских лица појали за пјевницом.

Присутни су били и редовни посетиоци храма парохија у Босанском Петровцу. У току Литургије било је више причасника светим тајнама а међу њима и малишани.

После Литургије, Епископ је отворио рад сједнице у пригодној епархијској сали, изражавајући срдачну добродошлицу свим учесницима који су дошли из далеких простора Крајине - Јања, Бихаћа, Грмеча, Санског Моста, Грахова, Ливна…

Пролазећи кроз тачке дневног реда Епископ је упознао чланове са резултатима архипастирског, духовног и матерлијално-економског рада, како централних Епархијских тела тако и свих локалних црквених јединица Епархије.

Епископ Атанасије је у свом обраћању нарочито истакао да је, као и прошле године, најболнији проблем Епархије константно смањење броја православних вјерника, што услед старости и неминовности смрти, што услед напуштања ових простора због незапослености становништва.

Такође, у току сједнице епископ Атанасије је поднио извјештај о градитељским и обновитељским дјелатностима на светих храмовима и другим црквеним објектима у парохијама и о просвјетном изадваштву у Епархији у 2015. години.

Усвојен је завршни рачун за 2015. годину и приједлог буџета за 2016. годину као и приједлози који се односе на планове за 2016. годину.

На крају ове радне сједнице епископ Атанасије је захвалио члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора на подршци и разумевању у одлукама и вршењу архипастирске службе над народом Божјим у повереној му Епархији бихаћко-петровачкој.

Закључујући седницу епископ Атанасије је позвао све чланове да наставе да се и даље залажу и труде на светим просторима Епархије бихаћко-петровачке на којима се налазе наши свети храмови и гробови наших предака. - Свака жртва у том правцу се исплати. Ми јесмо малобројни, али, онима који испуњавају вољу Божју помоћиће Бог, поручио је Епископ. Радно сабрање је завршено молитвом.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка