Седница управних тела Епархије милешевске

Седница управних тела Епархије милешевске
Седница управних тела Епархије милешевске
Седница управних тела Епархије милешевске
Седница управних тела Епархије милешевске

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, на дан Светог Исидора Пелусиота, 17. фебруара 2018. године, у епископској резиденцији у Пријепољу одржана је седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске.

Седници су поред чланова присуствовали и председник Општине Пријепоље г. Драгољуб Зиндовић, председник Општине Пљевља г. Мирко Ђачић и председник Општине Прибој г. Лазар Рвовић.

Након прочитане молитве, у поздравном слову, Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије је истакао: -Веома је важно да сагледамо контекст живота и историјског тренутка у коме деламо на добробит Цркве и друштва на простору Епархије милешевске, која је део Саборне Цркве и не сме се посматрати засебно. Зато је веома важно да се добро хармонизујемо са целом Црквом, да будемо њен здрав део.

Затим су чланови Савета и Одбора изнели своја запажања о целокупној ситуацији у Епархији милешевској сложивши се да је највећ проблем на овом простору низак наталитет и одлазак људи у веће градове у потрази за послом и бољим материјалним условима живота, као и да је неопходно да се као друштво више ангажујемо да се свеукупна ситуација у градовима Епархије милешевске поправи.

Секретар Епархијског управног одбора протојереј Бранислав Стојановић представио је присутнима извештај о финансијско-материјалном пословању Епархије милешевске у предходној 2017. години а затим и експозе предлога буџета за 2018. годину. Ђакон Горан Крстић је предочио годишње пословање централног епархијског магацина.

Протојереј-ставрофор Јово Андан је говорио о заштити и газдовању шумама Епархије милешевске. Посебно је нагласио да је урађена 10-годишња основа газдовања шумама и иста је усвојена од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије, чиме се отварају могућности за запошљавање младих људи који своју будућност виде на простору Епархије милешевске.

Годишњи извештај о раду Радија Милешеве представио је директор овог гласила протојереј-ставрофор Марко Папић. Према његовим речима, програм радија се реализује у циљу унапређења верске културе, промовисања предањских вредности хришћанске вере и учења, хришћанског уметничког стваралаштва, али и информисања о националним историјским догађајима значајним за изградњу националног идентитета. Важне су чињенице да се од 25. новембра програм радија може пратити и путем интернета и да Епархија милешевска поред радија има и своје друго гласило - епархијски сајт. Предложено је да се оснује мисионарско-информативна служба која би поред радија и сајта обухватила и епархијски часопис који је у плану.

Координатор за верску наставу Епархије милешевске протојереј Игор Ерић поднео је извештај о верској настави где посебно истиче податак да је на нивоу целе Епархије одазив ученика на верску наставу изузетно висок и да износи скоро 80%.

Последња тачка дневног реда односила се на заједничко промишљање о плановима у текућој 2018. години, а нарочито о припремама за прославу 800-годишњице манастира Милешеве.

На крају заседања, Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије је заблагодарио присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе пожелевши им благословен почетак Великог поста и да у радости и међусобној љубави дочекају празник Христове свепобеде - Васкрс.

Извор: Епархија милешевска