Сељаци у Турској траже обнову јерменске цркве која служи као амбар

Историјска зграда у западној јерменској провинцији Ван, у данашњој Турској, која је некад била јерменска црква, претворена је у амбар за сено након што је једно време служила као школа.

Сељаци су напунили бившу цркву у сеоцету Корлу у области Чатак, 18 миља од Вана,  сеном, травом и дрветом, а уз то су послали апел властима да је обнове. Размотривши захтев сељака, покрајински директор за културу и туризам те области Музафер Актуг изјавио је да ће обнова ускоро започнети.

Историјска црква је служила као основна школа пет година у време када није било школе у овој области, читавих  30 година. Тридесет и пет ученика похађалии су ову школу пре него што је напуштена и претворена у амбар за сено од стране локалних сељака.

Сељаци су ставили дрвена врата на цркву и тиме покушали да је обнове како би спречили да се сруши. Туристи су долазили у село да виде цркву, но на то  није обраћана пажња.

„За нас црква има посебан значај, јер смо ту ишли у школу онда када је није било. Сада се користи као амбар. Желимо да власти обнове цркву и да је користе у туристичке сврхе“, рекао је сељак Селим Гурбан.

Актуг је изјавио да ће дати инструкције директорату Музеја Ван како би се упознао са ситуацијом око цркве и видело да ли је погодна за обнову.

Извор: OCP Cognate Page