Семинар на Институту Светих Севастијана и Мардарија

Семинар на Институту Светих Севастијана и Мардарија
Семинар на Институту Светих Севастијана и Мардарија
Семинар на Институту Светих Севастијана и Мардарија
Семинар на Институту Светих Севастијана и Мардарија

Други годишњи семинар на Институту Светог Севастијана и Светог Мардарија почео је 22. фебруара 2016. године у Сан Дијегу.

Његово Преосвештенство Епископ западноамерички г. Максим и Српска православна црква Светог Ђорђа у Сан Дијегу, у Калифорнији, домаћини су овогодишњег Института чији су патрони новопрослављени Светитељи Мардарије и Севастијан, који се одржава у сарадњи са Свештеничким братством Српске Православне Цркве.

Скуп је почео регистрацијом учесника и вечерњим богослужењем. На крају вечерње, епископ Максим се обратио присутном свештенству и верницима топлим речима добродошлице, изразивши задовољство што види велики број свештеника као и пастве који су дошли из жеље да сазнају нешто више од својој православној вери. Његово Преосвештенство је изразио велику радост на дочеку овогодишњег говорника оца Максима Констаса. Бивши ванредни професор теологије на  Харвардској богословској школи, отац Максим је тренутно виши научни истраживач на Грчкој православној богословији Часнога Крста. Архимандрит Максимос је држао сва предавања док су се смењивали модератори међу којима је било свештеника, монаха, и других припадника лаоса.

Симпосион је започео рад  у уторак, 23. фебруара 2016. године, служењем јутрења. Потом је почела прва седница на тему „Врлина и знање у богословљу Светог Максима Исповедника“.

Архимандрит Максимос Констас представио је дела и сложеност списа Светог Максима, „Оца византијске теологије“. Ова седница је настављена после кратке паузе уз врло живу дискусију.

После ручка и кратке паузе следиле су још две седнице. Прву, која је имала назив „Погрешан поглед на свет“ водио је Архимандрит Максимос, док је Сегурд Лефсруд председавао. Отац Дамаскин је председавао седницом „Грехопад и његове последице“, након чега је отац Максимос одржао предавање на тему „Разум и страсти“, док је модератор био отац Григорије Едвардс. Послеподневна предавања су изазвала још више дискусија.

Ова предавања су трајала тачно до вечерње, после које је послужена трпеза љубави.

Након вечере, уводна реч је одржана у сали на тему „Свети Максим Исповедник:  Трагање за истином“. Архимандрит Максимос је говорио о човековој жељи да истражује, цитирајући Аристотела: Сви људи по својој природи желе да дођу до знања, јер то је позив и импулс човека да тражи смисао свог постојања. После кратке дискусије дневни рад симпосиона је завршен уз појање „Достојно јест“.

Извор: Епархија западноамеричка (превод Информативна служба СПЦ)