Семинар о људским правима у Хагабергу

Српску Цркву представљао архимандрит Никифор (Миловић)

Мешовита радна група Конференције европских цркава у сарадњи с представницима међународних организација у Бриселу организовала је семинар на Народном универзитету у Хагабергу у Шведској у трајању од 25. до 29. маја 2015. године. У раду скупа учествовало је преко 40 свештених лица, политичких и јавних личности и стручњака по људским правима.

Углавном су проучавани богословски основи хришћанског поимања људских права, слобода исповедања вере у систему основних људских права, актуелни аспекти заштите људских права у пастирском раду са затвореницима, емигрантима и представницима малих народа, као и нове иницијативе Европске заједнице, Организације за безбедност и сарадању у Европи и Уједињених нација на пољу заштите слободе верских убеђења и вероисповедања.

Протојереј Димитрије Сизоненко, представник Руске Православне Цркве при међународним организацијама у Бриселу, учествовао је у дискусији за округлим столом на тему „Богословље, политика и људска права“. У својем обраћању он је изложио основне ставове Руске Цркве о човековом достојанству, слободи и правима, наглашавајући потребу за отвореним и конструктивним дијалогом међу представницима традиционалних религија и поборника секуларног тумачења појма  тзв. „колективних права“, што се користи у циљу протеривања  вере и религијских веровања из јавног живота под изговором да се тиме сузбија све снажнији радикализам у Европи данас.

Учесници семинара су имали прилику да се упознају с начином рада на прихвату избеглица из блискоисточних земаља, а водили су и разговоре са шведским комесаром за људска прва и члановима Међурелигијског савета Шведске.

Током размене мишљења учесници су наглашавали да у данашњој Европи мора постојати систем заједнички прихваћених вредности које почивају на многовековној традицији хришћанске цивилизације, без које је немогуће живети у условима глобализације.

Извор: Московска Патријаршија (превод Рад. Ракић)