Семинар у Бриселу „Хришћани на Истоку: има ли наде у будућност?“

Семинар „Хришћани на Истоку: Да ли има наде у будућност?“, који организује Институт Томас Мор, одржан је 2. децембра 2014. године у Краљевском међународном клубу Шато Сентан у Бриселу, у Белгији.

Како извештава ПредставништвоРуске Православне Цркве при европским међународним институцијама, међу говорницима били су г. Бенжамен Бланшар, оснивач добротворне фондације „СОС. Хришћани Истока“; гђа Руеида Хури, председник удружења „Хришћани Сирије за мир“; и професор Жан-Франсоа Колосимоса Православног богословског института Светог Сергија у Паризу, који је представио своју нову књигу о будућности хришћана на Блиском истоку.

Предавачи су истакли да је сваке године 150-200 милиона хришћана из целог светаподрвгнуто прогону и дискриминацији због своје вере и да је најтрагичниј стање са хришћанима у Ираку и Сирији.

„Владе западних земаља обмањују своје грађане; они ћуте о голготи хришћана у Сирији,“ гђа Хури је изнела у свом обраћању, „Запад је ушао у рат, очекујући да ће режими који су неспремни за то, пасти један за другим, у виду домино ефекта, као резултат „Арапског пролећа“. Преузимање власти од стране исламиста само је довело до дезинтеграције држава и погоршања ситуације не само за хришћане, него и за неомиљене традиционалне гране ислама.

У Хомсу, где је пре кризе живело  око 60.000 хришћана, сада их има само 28 људи. Већ две и по године у Ар-Раки и Јабруду хришћани су приморани да плаћају глобу од хиљаду и шесто сиријских фунти или тридесет и пет грама злата месечно за свој живот и могућност да остану хришћани. Цркве и манастири су срушени, светиње су уништене, а сви симболи хришћанства  забрањени. Блиски исток је колевка хришћанства, дом за хришћане. Ми морамо остати у својој отаџбини. Помогните нам да останемо у својој земљи. Постоји и даље будућност за нас у земљи где су наши преци живели заједно, у миру и слози са својом муслиманском браћом, већ четрнаест векова. Мир се може успоставити у Сирији. Сирија не тражи од Запада ни оружје ни новац. Сирија тражи мир,“ истакла је гђа Хури.

Током дискусије протојереј Димитрије Сизоненко, садашњи представник Руске Православне Цркве при европским међународним институцијама, рекао је да руски народ осећа солидарност са сиријскимм народом који пролази кроз веома тежак период у својој историји. Он је додао да помоћ коју је Империјално православно палестинско друштво послало људима који живе у ратом разореној Сирији, као и иницијативе Московске Патријаршије, имају за циљ да се криза преброди и како-тако одржи хришћанско присуство на Блиском истоку.

Извор: OCP