Семинар у Кардифу за затворске свештенике

Семинар у Кардифу за затворске свештенике
Семинар у Кардифу за затворске свештенике
Семинар у Кардифу за затворске свештенике
Семинар у Кардифу за затворске свештенике

Колеџ Светог Архангела Михаила (St. Mihaels College) – Центар за капеланске студије  (Cardiff Centre for Chaplaincy Studies) у Кардифу, Велс, и Фонд Светог Андреја организовали су семинар за затворске свештенике Источне Европе у периоду од 18. до  22. маја 2015. године.

На овом семинару окупили су представници земаља Источне Европе: Русије, Грузије, Србије, Румуније, Мађарске, Јерменије и Естоније. Из наше помесне Цркве организатори су позвали свештеника Глигорија Марковића, духовника у Централном затвору у Београду и по одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве координатора затворских свештеника Србије, и свештеника Дејана Трипковића, духовника у Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву; они су узели учешће по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина.

Основни циљ овог семинара био је размена искустава затворских свештеника из разних земаља и упознавање са затворским системом Енглеске и Велса, који је нераскидиво повезан са духовним старањем о осуђеним лицима, јер је од првих законских решења средином 19. века свештеничка служба у затворима  била обавезно присутна. У оквиру овог семинара представљена је историја капеланства у Уједињеном краљевству и затворског капеланства у Англиканској Цркви, истраживање о данашњем капеланству у Енглеској и Велсу са питањима и изазовима данашњице, као и Кривични правосудни систем Енглеске и Велса, а своје искуство и знањес у пренели највиши представници Англиканске Цркве у затворском систему Енглеске и Велса и највећи стручњаци из ове области.

На овом скупу сви свештеници из земаља Источне Европе имали су прилику да представе рад своје Цркве са осуђеним лицима и развој службе свештеника у својој држави. И овога пута се показало колико је важна размена искустава за напредак у сопственом раду и организацији. Посебну пажњу је изазвало приказивање филма о повратку службе затворских свештеника у Румунији, у којој је у посткомунистичком периоду постигнут велики успех у духовном  раду са затвореницима. У Румунији је у овом периоду сваки затвор добио нову прелепу цркву са својим свештенослужитељем.

На овом састанку се видело да свака од земља у организацији рада са осуђеним лицима има посебно уређен однос Цркве и државе, а у складу са минималним затворским правилима Савета Европе и повељама чији је потписник и Република Србија..

За нашу Цркву и државу, у којој је од 1998. године омогућен долазак свештених лица у затворе и духовни рад са затвореницима, ово искуство земаља где је ова служба подигнута на степен велике важности за цело друштво и његов напредак,  веома је важно да би се ова служба још озбиљније схватила и поставила на још виши ниво од онога на коме се данас налази.

У Енглеској и Велсу све затворске капелане поставља, запошљава и плаћа затворска служба, али они могу бити постављени једино ако им овлашћење да предстојатељ верске заједнице, пред ким су одговорни. Сваки затвор има, сходно закону, а према верској структури затвора и капелана. Без обзира на различиту веру, ови тимови капелана раде у истом циљу борбе за сваког човека уз подршку читаве мреже добровољних помоћника. Капелани су потуно укључени у затворски систем, и имају низ програма у свом раду са осуђеницима. Њихов рад обухвата служење Литургије (недељне службе и празници), пастирске дужности, одлазак код сваког новог лица које долази у затвор, одлазак у затворску болницу и у самице, помоћ затвореницима који су имали губитке у породици за време издржавања казне, и многе друге обавезе, али и рад са другим особљем затвора. Такође, у Енглеској и Велсу посебан акценат је стављен на повезаност локалне заједнице и црквене заједнице са  лицима која су одслужила казну, а ради њиховог лакшег уклапања у друштво. Ово је могуће управо јер су капелани свакоднево присутни у затвору и саставни део затворске службе.

У току ове посете гости су имали прилику да посете три затвора у Велсу и да се на лицу места упознају са начином рада капелана у овим затворима: затвор високог степена безбедности Парк (HMP Parc), који води приватна фирма Џифорс (G4C) по строго прописаним правилима уз надгледање државе, окружни затвор Кардиф (HMP Cardiff) и затвор отвореног типа Лејхил (HMP Leyhill).

Овом приликом могла се видети велика озбиљност у раду капелана у Енглеској и Велсу и велика свест државе о значају капеланства за добробит целог друштва. Велики је број примера осуђених лица који су у току одслуживања своје казне доживели преображај и поново се уклопили у друштво у коме су живели пре издржавања казне, а са многима од њих гости из Источне Европе имали су прилику и лично да разговарају.

свештеник Глигорије Марковић и свештеник Дејан Трипковић