Семинар вероучитеља Епархије нишке

Семинар вероучитеља Епархије нишке
Семинар вероучитеља Епархије нишке
Семинар вероучитеља Епархије нишке
Семинар вероучитеља Епархије нишке

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у суботу 23. и недељу 24. фебруара 2019. године одржан је стручни семинар вероучитеља под називом „Активно оријентисана настава – методе и технике учења“ у просторијама парохијског дома при Саборном храму Свете Тројице у Лесковцу.

Аутори и водитељи семинара били су г. Саша Манић и г. Дејан Пејчић, наставниици из Ниша. Будући да је семинар у категорији општих питања наставе, вероучитељи су имали прилику да оснаже своје компетенције, као и да сазнају и у радионицама примене неке од важнијих савремених метода учења и рада са децом. Циљеви на којима се инсистирало јесу пре свега упознавање наставника са карактеристикама и предностима кооперативног учења, као и развијање вештина за коришћење различитих форми групног рада (групна слагалица, дебата, снежна лавина, кошница).

Између осталог, посебно занимиљиво и примењиво према мишљењима катихета, било је упознавање и развијање компетенција за примену савремених наставних метода (студија на случају, учење по станицама, игра улога). Треба нагласити да методе као и форме рада са децом које семинар нуди могу бити изузетно корисне у настави православног катихизиса, али и једноставно примењиве. 

Упознавање са савременим методама рада, као и њихова практична примена у наставном процесу, има значај у преношењу знања и истина вере деци, али неупитно игра улогу и у развијању међупредметних компетенција вероучитеља, па стога часове веронауке чини респектабилнијим. 

координатор верске наставе Лазар Павловић

Извор: Епархиај нишка