Семинар за свештенство Епархије шумадијске

Семинар за свештенство Епархије шумадијске
Семинар за свештенство Епархије шумадијске
Семинар за свештенство Епархије шумадијске
Семинар за свештенство Епархије шумадијске

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 20. фебруара 2017. године свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама.

Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори проф. др Зоран Крстић, Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, Видо Милић, архијерејски намесник бељанички, и Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, протођакон Иван Гашић и ђакони Филип Јовановић и Никола Урошевић.

Надахнутом беседом Првојерарх шумадијски обратио се окупљеним верницима рекавши да је циљ хришћанског живота уклањање од зла и пристајање на пут добра. -Без овог почетка, које је у одрицању и уклањању од зла, немогуће је стати на пут добра, јер и зао човек мисли да оно што чини није зло него добро. Но, оно што нам непогрешиво указује на разлику између добра и зла је наша савест, која иако грехом упрљана и успавана, када проради наводи човека на истинско покајање.

Повод овом сабрању био је још један у низу семинар за свештенство Епархије шумадијске. Пракса организовања едукативних семинара у Епархији шумадијској тако постаје традиционална. Претходни семинари организовани су 2012. године на тему „Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима“ и 2015. године под називом „Литургијски живот свештеника“. Семинару су присуствовали свештеници три намесништва: бељаничког, космајског и колубарско-посавског. Тема овогодишњег скупа била је „Савремени проблеми и изазови у служби парохијског свештеника“.

На почетку скупа присутне је поздравио домаћин, владика Јован, а потом је проф. др Зоран Крстић представио циљ семинара и госте предаваче. Као и 2015. године, присутнима су се својим излагањима представили професори Православног Богословског факултета Универзитета у Београду:

  • проф. др Зоран Крстић, катедра за Канонско право и Хришћанску социологију,
  • проф. др Ненад Милошевић, катедра за Литургику,
  • доц. др Србољуб Убипариповић, асистент при катедри за Литургику,
  • доц. др Растко Јовић, асистент при катедри за Канонско право и Хришћанску.

За разлику од претходних година када су се предавачи присутнима обраћали са припремљеним предавањима, ове године њихова предавања била су инспирисана питањима свештеника из свих архијерејских намесништава Епархије шумадијске, а која су предавачима била унапред достављена. Овакав приступ семинару учинио га је најзанимљивијим до сада и свакако вишеструко корисним за све присутне. Отворено је много актуелних тема, а надасве интересантна и инспиративна предавања, покренула су на размишљање о савременој пастирској и богослужбеној проблематици. Плодоносни дијалог и дискусија на крају семинара допринели су продубљивању раније стеченог знања.

На крају овог поучног и душекорисног сабрања, Преосвећени Владика шумадијски г. Јован захвалио је свима на учествовању у семинару, а гостима предавачима на труду који су уложили у припреми својих излагања. Сабрање је завршено трпезом љубави коју су за госте припремили свештеници космајског намесништва на челу са домаћинима, протојерејем-ставрофором Љубишом Смиљковићем, архијерејским намесником космајским и протонамесником Гораном Лукићем, парохом неменикућским.

Извор: Епархија шумадијска