Семинар за вероучитеље Архиепископије

Уочи празника Успења Пресвете Богородице на Православном богословском факултету Универзитета у Београду одржан семинар за вероучитеље Архиепископије београдско-карловачке

Крајем јула 2001. године уредбoм Владе Србије о организовању и остваривању верске наставе у основним и средњим школама у Србији окончана су вишегодишња заједничка настојања Српске Православне Цркве и свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији на остваривању основних људских и верских права грађана Србије који су верници. Од школске 2001/2002. године, Катихизис или Веронаука се, као изборни предмет, учи у свим основним и средњим школама.

Време од повратка веронауке у српске школе довољан је повод да се објективнo дискутује о реалности, могућностима и начину њеног остваривања унутар школског система који увек не даје довољно простора. То управо обавезује да се катихете, вероучитељи залажу за што бољи начин остваривања катихизиса у нашим школама.

Како би се тај циљ што боље оствариo одржан је семинар за вероучитеље Архиепископије београдско-карловачке на Православном богословском факултету, у суботу 27. августа 2016. године, уочи празновања Успења Пресвете Богородице.

Из извештаја плана и програма активности верске наставе током претходне школске године пренећемо најважније делове:

Током протекле школске године организован је низ манифестација и свечаности, као и учешћа на различитим смотрама. Штанд Верске наставе који је био постављен на Сајму књига 2015. године, привукао је пажњу многих посетилаца, а најпре родитеља и ученика. Такође, организовано је више представа од стране вероучитеља из основних и средњих школа, као и низ предавања о популаризацији веронауке.

Катихетски одбор је почео и са обиласком наставника основних и средњих школа. Примећено је да су наставници у својим школама прихваћени од стране колектива, односи са директорима су на солидном нивоу, а што се тиче самих наставника - да озбиљно раде свој посао. Ове године је поново покренут и квиз на нивоу средњих школа Архиепископије београдско-карловачке на коме је победу однела Дизајнерска школа из Београда...

На активима средњих школа, који ће се одржати у септембру, биће одржано предавање за наставнике средњих школа о примени видео материјала у настави. Тим за видео материјале последњих годину дана успео је да припреми одређене анимиране и игране филмове.

У извештају, који је поднео професор Богословије Светог Саве у Београду и члан Одбора за верску наставу Јован Лазаревић, наведено је да је према плану и програм годишњих активности школске 2016/2017. године предвиђено следеће: 

  • 11.септембар 2016. – Призив Светог Духа на почетку школске године,
  • 26. октобар 2016. - 30. октобар 2016. - Сајам књига у Београду,
  • 25. март 2017. - општинско такмичење из верске наставе на нивоу Архиепископије,
  • 1. април 2017. - завршно такмичење из верске наставе на нивоу Архиепископије.

После поднетог кратког извештаја, вероучитељима и Свјатјејшем Патријарху обратио се протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, председник Одбора за катихетску наставу Архиепископије београдско-карловачке, који је излагао о лику и делу вероучитеља данас, о особинама које треба да красе његову личност, о оспособљености вероучитеља за савремену наставу и познавању материјалног плана и програма и, посебно, о проницљивости духа вероучитеља у односу на процену ученика и на његов очински однос према младима.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј се, затим, обратио вероучитељима указујући на улогу и значај Веронауке данас и побољшавању квалитета Верске наставе, наводећи многе примере из ранијих периода и предочивши велики труд многобројних свештенослужитеља и наставника који су у раним периодима одговарали на искушења, изазове и тешкоће у предавању Веронауке међу децом, али и одраслима.

Учешће у семинару су узели вероучитељи основних и средњих београдских школа са територије Архиепископије. Ово сврсисходно сабрање вероучитеља закључено је позивом да својим размишљањем допринесу догађајима који ће унапређивати веронауку и приближити је што већем броју људи, тако што ће се организовати многобројне активности попут литургијских фестивала, саборних крштења, семинара за вероучитеље, припрема васкршњих или божићних пакетића за ученике са Косова и Метохије или су из сиромашних породица или за децу у сиротиштима од ученика из Београда; спортски дан; такмичење у спортовима ученика веронауке на нивоу више школа.

На семинару вероучитеља учешће су узели драмска уметница Биљана Ђуровић, која је говорила на тему Важност дикције за вероучитеље, као сви чланови Одбора за катихетску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Семинару је присуствовао Епископ топлички Арсеније, викар Патријарха српског.

Зорица Зец