Семинар за вероучитеље у Краљеву

Семинар за вероучитеље у Краљеву
Семинар за вероучитеље у Краљеву
Семинар за вероучитеље у Краљеву
Семинар за вероучитеље у Краљеву

Са благословом  Његовог Преосвештенства  Епископа жичког г. Јустина, 14. фебруара 2015. године, у Основној школи “Четврти краљевачки батаљон“ у Краљеву одржан је акредитовани стручни семинар за вероучитеље Епархије жичке (Рашки регион), под називом „Аутентично искуство учења“.

Предавачи на семинару били су гђа Снежана Павловић из Министарства просвете, др Србољуб Убипариповић и др Владан Таталовић, доценти на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Посебна радост за вероучитеље је била посета епископа Јустина, који се и сам укључио у ток семинара, и на тај начин овај скуп додатно оплеменио.

У првом делу семинара, гђа Снежана Павловић упознала је вероучитеље са све израженијом потребом да се на часовима верске наставе, као и код других школских предмета, стави акценат на активности ученика током часа, на мултидисциплинарност и корелацију са другим предметима. Такође, наглашена је потреба да се ђацима, у што је могуће већој мери, приближи Црква у овиру аутентичног простора и времена. Деца су бића која се играју, што омогућава да се на један посебан начин укључе у час верске наставе кроз „стварање“ и откривање.

Управо на то надовезао се и Епископ жички Јустин у свом обраћању вероучитељима. Изразио је мишљење да у сваком обраћању деци најпре треба кренути од игре која је и најбољи “метод“ за час верске наставе. Такође, подсетио нас је и на речи патријарха Павла да ће деца увек непогрешиво знати ко су они који им се обраћају, па је у том смислу живот по јеванђељу оно што се не сме ставити у други план, иза нечијих способности.

У другом делу семинара г. Убипариповић и г. Таталовић представили су нам аутентичан приступе литургијским и новозаветним темама који се врло успешно могу применити у оквиру верске наставе. Др Убипариповић представио је могућност коришћења интернета и доступних техничких средстава у приближавању литургијских тема ђацима „новог доба“ чиме управо учионица и час постају део освештаног простора и времена. Насупрот томе, др Таталовић је показао како уз помоћ табле и креде и живе речи, малог истраживања и добре припреме, чак и кратка новозаветна перикопа може да буде „оживљена“ током више часова. Ђацима се, при том, отварају разне могућности учешћа у теми: драматизација, истраживање и једна занимљива „игра“ кроз коју ђаци откривају јеванђелске истине.

Сви учесници скупа закључили су да је семинар у сваком погледу био врло користан и надахњујућ.

Извор: Епархија жичка