Семинар за вероучитеље у Ужицу

Семинар за вероучитеље у Ужицу
Семинар за вероучитеље у Ужицу
Семинар за вероучитеље у Ужицу
Семинар за вероучитеље у Ужицу

У организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а у сарадњи са Епархијом жичком, 25. априла 2015. године, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Ужицу одржан је акредитовани стручни семинар за вероучитеље у трајању од осам сати (8 бодова) под називом: „УНУТРАШЊИ СВЕТ ОБРАЗОВАЊА: истраживања, огледи и искуства за 21. век“.

Предавачи на семинару били су госпођа Снежана Павловић, саветник и потпредседник Комисије за верску наставу Министарства просвете РС, др Владан Таталовић и др Србољуб Убипариповић, доценти на Православном Богословском Факултету Универзитета у Београду. Бројни полазници семинара које су, поред вероучитеља наше епархије из Ужица, Пожеге и Бајине Баште, сачињавали и предметни наставници историје, географије, српског језика и страних језика из Златиборског округа, имали су прилику да се од угледних предавача кроз неколико сесија детаљније упознају са значајним темама из области методике наставе, богословља и литургике, као и са начинима примене истих у наставном процесу.

У првом делу семинара, госпођа Снежана Павловић је говорила о важности доприноса Верске наставе у развијању међупредметних компетенција ученика основне и средње школе. Том приликом је истакнуто да је образовање процес који подразумева сарадњу наставника и ученика у ком је улога наставника од суштинске важности за правилан интелектуални и духовни развој ученика. Посебан акценат је стављен на значај и смисао остварења концепта целоживотног учења, на примену мултидисциплинарног приступа у настави и корелацију са другим предметима. Подвучено је и то да Верска настава има запажено место у систему образовања, да је њена улога у томе да ученицима приближи Цркву на аутентичан начин и да укаже на важност вере за образовање 21. века. То, између осталог, подразумева и сарадњу вероучитеља са колегама из других предмета и активније укључивање ученика у наставни процес кроз игру, буђење радозналости и жеље за стваралаштвом и неговање љубави према вери, култури, уметности и правим животним вредностима.

У другом делу семинара, доцент др Владан Таталовић је говорио о могућностима практичне примене Новозаветних наративних садржаја у Верској настави. Кроз одговарајуће примере ( параболе о Сејачу и семену, о милостивом Самарјанину, причу о разговору Господа Исуса Христа са женом Самарјанком ) уважени предавач је истакао савременост и свевременост Новог завета, као и његов егзистенцијални значај са посебним освртом на важност наративног приступа библијским текстовима, како би се они на прави начин доживели и разумели, а њихове поруке примениле у свакодневном животу. Потом је доцент др Србољуб Убипариповић одржао предавање на тему: „Богослужење као покретач креативности и иновације – Учење као вид богослужења“. Истичући особености и интересовања ученика дигиталног доба, предавач је присутне полазнике упознао са могућностима коришћења интернета и савремених техничких средстава у приближавању литургијских тема ученицима „новог доба“, показујући како на тај начин и учионица и школски час постају део освећеног простора и времена.

На крају су полазници семинара приступили раду на практичним задацима. Том приликом су успешно применили знање које су стекли на овом семинару, о чему сведоче и заједнички радови, који су потом представљени.

Општи утисак полазника је да је семинар био инспиративан и користан, а стечена знања добра полазна основа за даљи развој и унапређење квалитета Верске наставе.

вероучитељ  Данијел Микић

Извор: Епархија жичка