Сензационално откриће

Такозвани ”Gotha-Dokument” је пронађен за време архивског регистровања наслеђа лутеранског теолога и црквеног историчара Ернста Саломона Кипријана (Ernst Salomon Cyprian, 1673-1745), у државном архиву Тирингена.

У истраживачкој библиотеци Гота при универзитету у Ерфурту је откривен један веома рани опис историје Реформације из католичке перспективе.

Рукопис (аутограф) анонимног аутора, насловљен ”О расцепу у вери и религији који је отпочео 1517. г. у немачком народу”, потиче из 1535.г. и има изузетно велики историјски значај, саопштено је у уторак на овом универзитету.

Овај документ је неколико година старији од досад познатих описа историје Реформације. Реч је о документима који су писани 1541.г. од стране двојице лутеранских суперинтендената Фридриха Миконијуса (Friedrich Myconius ,1490-1546) из Готе и Георга Спалатина (Georg Spalatin,1484-1545) из Алтенбурга.

Овај ”Gotha-Dokument” научници оцењују као ”изузетно предметан”, који омогућује ”нови поглед у непосредно искуство са Реформацијом из перпсективе старе вере” (= католика, напомена ЗА). Овај проналазак ће бити први пут изложен на изложби ”Имам један сан – Миконијус ,Меланхтон и Реформација у Тирингену” од 3. априла до 5. јуна у замку Фриденштајну код Готе.

Извор Kathpress - посрбио протођакон Зоран Андрић, Минхен