Серија вандализама у четири бечке цркве

Поред инцидента у бечкој катедрали Светог Стефана, дошло је до тешког оштећења имовине и у три друге цркве

Инцидент у суботу поподне у бечкој катедрали Светог Стефана, када је један 37-годишњи мушкарац одгурнуо  од основе мермерну статуе Светог Јуде Тадеја, очигледно није једини случај вандализма ове недеље. Тако, Бечка надбискупија у недељу извештава о четири вандалских дела – дошло је до оштећења имовине у парохијској цркви Брајтенфелд (8. округ), парохијској цркви Нојотакринг (16. округ) и у цркви Св. Лазара (7. округ). Оштећене су све статуе светаца и сакрални објекти.

Мада је ретко долазило до  вандалских  чинова у бечким црквама, тренутна "експлозија насиља" уздрмала је све, обавестио је надлежни бискупски викар Дариус Шуцки у саопштењу за штампу Бечке надбискупије.

Нагађања о мотивима једног или више извршиоца не постоје у Бечкој надбискупији. Шуцки: „Ми чекамо резултате полицијске истраге“.

У парохијској цркви Брајтенфелд срушене су четири статуе, а поклопац крстионице је разбијен. У цркви Св. Лазара починилац или починиоци преврнули су скоро све статуе у цркви, од којих су многе уништене. Такође је срушено дрвено тело једног Распећа, а руке су одсечене. Са тешке камене статуе Светог Винсента одсечен је прст.

Да ли се иза ових вандализама крије исти човек, који је у суботу поподне у катедрали Светог Стефана срушио статуту Св. Јуде Тадеја са мермерне основе, још није потврђено из полицијских извора.

Извор: катпрес