Шестина становника света гладује

Више од милијарду људи прошле године гладовало, наведено у годишњем извештају "Глобални индекс глади". Највећи проценат гладних у подсахарској Африци и јужној Азији.

У свету 29 земаља показује алармантне нивое глади, а више од милијарду људи је прошле године гладовало, наведено је у новом извештају о глади у свету. Светски лидери су далеко од циља из 1990. године, којим је предвиђено да се број гладних преполови до 2015, указано је у годишњем извештају "Глобални индекс глади", који су објавили Међународни институт за истраживање пољопривредне политике и друге хуманитарне групације.

"Индекс глади у свету и даље остаје на нивоу који се оцењује као 'озбиљан'. Већина земаља са алармантним глобалним индексом глади је у подсахарској Африци и јужној Азији", наведено је у извештају и указано да су деца нарочито изложена глади.

Земље са високим нивоима глади морају се посветити решавању проблема исхране деце током првих 1.000 дана по зачећу, укључујући пренаталну исхрану и образовне програме о исхрани за труднице, изјавила је Мари Руел, директорка одсека за сиромаштво, здравље и исхрану у наведеном институту.

"Неухрањеношћу у раном детињству преноси се сиромаштво с једне генерације на другу", рекла је Руел.

Проценат потхрањених особа опао је са 20 одсто у периоду од 1990. до 1992, на 16 одсто у 2004-2006. Уједињене нације процењују да је број гладних у свету можда опао са милијарду у 2009. години, на 925 милиона у овој години, пренео је Ројтерс.

Индекс глади, међутим, показује да поједини региони света и даље имају те проблеме и да се узроци глади разликују од региона до региона.

"У поређењу са 1990. годином, "Глобални индекс глади" побољшан је за 24 одсто. Напредак, међутим, широко варира од региона до региона и од земље до земље", рекла је Руел.

"Глобални индекс глади" пореди нивое глади у земљама на основу три индикатора - процента потхрањених особа у укупној популацији, процента деце млађе од пет година за коју се сматра да немају довољну тежину и стопе морталитета деце млађе од пет година.

У јужној Азији низак прехрамбени, образовни и социјални статус жена доводи до повећаног броја деце са недовољном тежином, указано је у извештају.

У подсахарској Африци, су, пак, ратови, нестабилност и висока стопа заражености ХИВ вирусом, водећи узрочници високог морталитета деце.

Десет земаља са највећим нивоима глади, од којих су све "крајње алармантне" или "алармантне", су Демократска Република Конго, Бурунди, Еритреја, Чад, Етиопија, Сијера Леоне, Хаити, Коморска Острва, Мадагаскар и Централноафричка Република.

Извор: РТС