Сећање на хероја злог времена

Сећање на хероја злог времена
Сећање на хероја злог времена
Сећање на хероја злог времена
Сећање на хероја злог времена

Године Првог светског рата (1914-1918) остале су упамћене као доба највећег страдања у дотадашњој историји човечанства, али истовремено и доба пословичне хуманости и пожртвованости у борби за спасење живота свих рањених и болесних, без обзира на то којој од зараћених страна припадали.

Ратна болница у Ваљеву, широм света позната као „Ваљевска болница“, била је место на ком су хиљаде рањених и оболелих од пегавог тифуса вапили за помоћ и место на које је потреба да се вапијућима пружи нада и утеха довела лекаре и медицинско особље из целог света. Једна од лекарских мисија које су оставиле најдубље трагове хуманости и племенитости била је холандска мисија на челу са др Аријусом ван Тинховеном, шефом хируршког одељења Војне болнице у Ваљеву у време Првог светског рата.

Поред тога што је спасавао животе, др Тинховен бавио се и истраживањем злочина аустроугарске војске у Србији и водио ратне дневнике, захваљујући којима се међународна јавност ближе упознала о страдањима у Србији. Помагао је и искрено волео наш народ због чега му данас свесрдно благодаримо, остављајући у аманет будућим генерацијама да чувају сећање на њега и све хероје тог злог времена, порука је свечаног отварања изложбе „Аријус ван Тинховен и холандска медицинска мисија“, коју је приредио Међуопштински Историјски архив Ваљево у сарадњи са Архивом Србије, Амбасадом Краљевине Холандије у Србији, Центром за научну и културну сарадњу „Аријус“ Београд, Краљевском библиотеком у Хагу и предузећем „ДИА“ Ваљево.

Аутор изложбе је историчар ваљевског архива Велибор Видић, врстан познавалац овог историјског периода, захваљујући чијим радовима су широј јавности представљени многи јунаци Ваљевске болнице. Амбасадор Краљевине Холандије г. Хенк ван ден Дол овом приликом захвалио је српском народу на свему што чини у част др Аријуса ван Тинховена и холандске лекарске мисије и открио спомен-плочу славном сународнику. Део свечаности био је и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, у пратњи свештенства из Ваљева и архимандрита Михаила (Биковића), игумана манастира Јовања. Свечаност је улепшао Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић, извођењем традиционалних српских песама. У програму отварања учествовали су директорка Историјског архива Бојана Савчић, аутор изложбе Велибор Видић и председник Српског лекарског друштва др Радоје Чоловић, члан САНУ.

По отварању изложбе, у свечаној сали Ваљевске гимназије представљене су књиге „Холандско милосрђе и Срби у Великом рату“ проф. др Милана Радовановића и „Аријус ван Тинховен“ проф. др Јелице Новаковић – Лопушине, као и документарни филм „Др Аријус ван Тинховен, ваљевски Холанђанин“ истакнутог српског новинара, Ваљевца Слободана Раковића, чија се породица постарала да ово остварење буде преведено на енглески језик.

Извор: Епархија ваљевска