Сећање на митрополита Хаџи Саву Косановића

Сећање на митрополита Хаџи Саву Косановића
Сећање на митрополита Хаџи Саву Косановића
Сећање на митрополита Хаџи Саву Косановића
Сећање на митрополита Хаџи Саву Косановића

Поводом годишње свечаности и помена митрополиту Хаџи Сави Косановићу, које организује Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, 24. фебруара 2017. године одржана је конференција за новинаре на којој су представници медија упознати са програмом овог догађаја.

У име организатора обратиo се Милутин Мићовић, који je најавио да ће у оквиру свечаности, којима се обиљежава годишњица Владике Саве Косановића, у суботу 25. фебруара, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, бити одржана промоција другог броја Љетописа Бањана и Рудина, чији издавач је само Удружење.

Овај Љетопис, према Мићовићевим ријечима, сабира историјско, етнолошко, културно наслеђе поменутог простора, али се не ограничава, него шири трагом људи који су одлазили и стваралиу другим мјестима. Етнолошка истраживања, везана за простор Бањана и Рудина могу се пратити од прије више деценија, а с обзиром на то да су се и интензивирала, појавио се довољан број аутора који су стварали своја литерарна, научна, историјска, етнолошка дјела.

-Настала је потреба да се створи Љетопис који ће да сабира те радове и плодове, да их обједињене представи читаоцима, највише људима који су везани поријеклом за тај крај, казао је Мићовић и додао: -Један од додатних разлога за овакву књигу, зборник јесте и идентитетска деструкција нашег простора, посебно овог у Црној Гори, гдје је на дјелу разарање темељног народног идентитета, тако да ови радови и њихови аутори аутентично свједоче своје народно, национално, језичко поријекло и на тој основи стварају квалитетна дјела која имају значај и значење за шири српски културни простор.

У дубини мотива да се покрене Удружење и овакав часопис, нагласио је Милутин Мићовић, главни уредник, јесте личност владике Саве Косановића, који је поријеклом из Бањана, а који је био Митрополит дабро-босански 80-их година 19. вијека у Сарајеву, у времену када су духовне, националне и политичке тензије биле огромне. -Личности, какав је био владика Сава Косановић, тешко је било одржати се као слободан човјек између бечке хабзуршке империје, римског царства и Цариграда, који је имао духовну надлежност над тим простором. Он је под притиском латинске пропаганде и турског империјалног пројекта морао да напусти своју катедру, али је вршио владичанску, духовну и културну мисију двадесетак година послије свог званичног одступања са катедре дабро-босанских митрополита. Треба додати да је он први српски митрополит, јер су до тада били Грци фанариоти на том простору. Он се показао као знак националног достојанства и борбености Срба на том простору и као да је, на неки начин, најавио страдање српског народа, изгон и прогон, које се дешавало цијело стољеће потом, а и у вријеме које и ми памтимо, рекао је Мићовић.

Представљајући „богат, разноврстан и интересантан садржај“ другог броја Љетописа Бањана и Рудина проф. Веселин Матовић је казао да новообјављени часопис показује да се идеја о оваквом часопису - годишњаку већ усталила и почела озбиљно да живи, те да ово гласило добија своју устаљену форму, структуру и садржај. Са устаљених десет и више рубрика, Љетопис обухвата и прати разне аспекте живота овог подручја кроз историју до нашег времена.

-Централна рубрика часописа је рубрика посвећена дјелу и личности Владике Саве Косановића. У њој су заступљени: путопис владике Саве Косановића на Синај, наставак романсиране биографије владике Саве Косановића из пера проф. др Живка Ђурковића, потом прича познатог књижевника Симе Матавуља из времена њиховог дружења у Бечу, те кратка библиографска цртица о животу владике Саве Косановића, аутора Слободана Раичевића, казао је Матовић.

Он је навео и садржај других рубрика, као што су: Историја и етнологија, Сакрално и споменичко наслеђе, Језик и памћење, Народно стваралаштво, Устаничко доба, која је посвећена бици на Вучјем долу, Наслеђе културно-историјско, Савременици, Црна Гора данас, Хумор и одмор, те помени двојици недавно преминулих оснивача Удружења и покретача часописа, а то су проф. др Благота Мркаић и проф. Момчило Мићовић. У представљању часописа учествоваће: Радомир Уљаревић, Трипко Драганић, Веселин Матовић и Милутин Мићовић.

У недјељу 26. фебруара 2017. године, у 9 часова, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служиће са свештенством свету архијерејску Литургију, након чега ће у градском гробљу обавити годишњи помен митрополиту Хаџи Сави Косановићу, чији земни остаци почивају поред цркве Светих апостола Петра и Павла. Годишња скупштина Удружења „Владика Сава Косановић“ одржаће се истог дана, у 12 часова, у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка