Сећање на постарадале православне Роме у Тењи

У Тењској парохији већ годинама постоји традиција да се поводом празника Преподобне мати Параскеве окупља мноштво верног народа како би молитвено прославили ову предивну српску светитељку и чудотворку. Такође се и ове године на сам дан празника, на позив црквеног звона, одазвало мноштво верног народа, који је испунио парохијски храм Светог оца Николаја.

На светој Литургији, коју је богослужио први парох тењски, протонамесник Горан Горановић, многи верници су узели учешћа у светој тајни причешћа. По свршетку свете Литургије, пререзан је славски колач, у славу Преподобне мати Параскеве припремљен трудом куме Мирјане Стјепановић из Тења. Кумства за наредну годину прихватила се гђа Недељка Сладић из Тења. На дан Свете Петке у Тењи постоји диван обичај и показатељ хришћанске љубави  да се служи парастос за пострадале православне Роме током Другог светског рата. Овај дан је изабран из разлога што је већина пострадалих православних Рома као своју крсну славу славило управо Свету Петку. Управо из тог разлога верници се јављају да кумују. Ово је истински показатељ како Црква Божја јесте небеска и земаљска, то јест небоземна Црква Христова.

Још једна занимљивост у вези прославе дана Преподобне мати Параскеве у Тењи јесте традиција да се о овом празнику освећује вода, коју после богослужења народ са вером захвата и носи својим домовима, на духовно и телесно окрепљење. После молитвеног дела уприличено је послужење у црквеној сали.

Извор: Епархија осечко-пољска