Сећање на пострадале Отаџбинском рату

Сећање на пострадале  Отаџбинском рату
Сећање на пострадале  Отаџбинском рату
Сећање на пострадале  Отаџбинском рату
Сећање на пострадале  Отаџбинском рату

Дана 25. октобра 2015. године код споменика у Доњој Барици служен је помен парастос пострадалим Србима из Костреша и Горње и Доње Барице. На споменику су исписана имена 124 Србина страдала у усташком покољу током 1941. године, пет погинулих војника Војске Републике Српске и три цивилне жртве протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата из Костреша и Горње и Доње Барице.

Парастос је служио протојереј Драган Зарић, парох лужански. Парастосу су присуствовали потомци страдалих Срба, чланови породица погинулих бораца, представници Борачке организације и начелник Општине Брод који су по завршетку парастоса упалили свијеће и положили цвијеће за покој душе свих страдалих.

Села Копривна и Копривнска Требава у току Отаџбинског рата дала су велики допринос за стварање Републике Српске, чему свједоче имена 34 погинула борца из ових села. Једни су погинули на бранику Oтаџбине бранећи своје домове, а други су подлегли у логорима од батињања и мучења. Чланови Црквеног одбора заједно са свештеником су разговарајући са родбином погинулих бораца о подизању Спомен-собе код новог храма Свете Петке, договорили да се у склопу Спомен-собе изгради и Парохијски центар са великом салом. Градња објекта почела је у априлу 2013. године, a oбјекат је величине 400 метара квадратних. Састоји се од Спомен-собе погинулим борцима, површине 40 метара квадратних, сале величине 280 м2, кухиње, оставе и мокрих чворова укупне величине 80 метара квадратних.

До данас су урађени темељи, мртва плоча, озидан објекат и прије неколико дана је урађена плоча на објекту. У објекат је уложено око 80.000 км у протекле три године. Сва досадашња средства обезбијеђена су добровољним прилогом мјештана ових села, појединих предузећа из општине Модрича и уз помоћ саме Општине Модрича. У наредном периоду ће се приступити прекривању објекта, а овом приликом се захваљујемо свим досадашњим приложницима и добротворима те позивамо све људе добре воље да помогну да се објекат што прије заврши.

Извор: Епархија зворничко-тузланска