Сећање на Свете мученике јасеновачке

Сећање на Свете мученике јасеновачке
Сећање на Свете мученике јасеновачке
Сећање на Свете мученике јасеновачке
Сећање на Свете мученике јасеновачке

У петак, 22. априла 2016. године, у храму Светог Георгија у Кабрамати обележена је 71. годишњица пробоја логораша из Концентрационог логора Јасеновац. Сабрање је започето вечерњим богослужењем а затим под фреском Јасеновачких новомученика преломљен славски колач намењен овом највећем хору наших заступника пред престолом Творца.

Након молитве прешло се у Парохијску салу у којој су чланице Кола српских сестара послужиле вечеру за стотињак присутних верника и свештеника а након вечере прешло се на комеморативни део вечери. Отац Немања Мрђеновић поздравио је присутне и скренуо пажњу на изложене фотографије из спомен подручја Градина у Републици Српској и срамне поставке музеја у Јасеновцу а затим и најавио главне говорнике вечери: гђу Миру и г. Василија Кондића који су као деца са Козаре били одведени у Концентрациони логор Јасеновац у коме им је страдала главнина породице а они сами били су спасени акцијом Немаца, згрожених над злочинима Хрвата.

Након потресног сведочења преживелих логораша скупу се обратио и протонамесник Бранко Босанчић који је говорио о васкршњој визији страдања у Православљу, о култури сећања или недостатку исте у нашем народу и о неким конкретним корацима за будућност. Међу овима се посебно истиче скори долазак Владике славонског Јована који ће са собом донети и честице моштију Јасеновачких новомученика које ће бити уграђене у обновљени олтар храма Светог Јована у Вологонгу.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска