Сећање на великог задужбинара

Илија Милосављевић Коларац је пре 140 година основао Фонд којем је касније завештао сву своју имовину. Желео је да подржи штампање књига на ћирилици, и да културу и науку учини свима доступнијима. Сећање на један од највећих задужбинарских потеза у српској историји обележено је 18. новембра 2018. године у Коларчевој задужбини.

Фонд је на почетку помагао сирочад и сиромашне. Педесет година касније отворена је и зграда Коларчеве задужбине – "да шири научна знања и схватања, развија утицај примењених наука у народном животу и привреди...". Ове године за допринос том циљу награђени су професор Учитељског факултета у Београду Александар Јовановић, Српски пословни клуб "Привредник" и Културни дневник РТС-а.

Коларчева задужбина данас организује концерте, изложбе, научна предавања, часове страних језика, издаје књиге...

Директорка Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић истиче да они праве традицију за будућност и воде рачуна о будућим генерацијама. Каже да нови дигитални програми представљају пажњу према новим посетиоцима и публици, коју очекују и након 140 година постојања. Годишњицу задужбине увеличали су сликар Мице Поптсис који је имао најбољу изложбу у претходној сезони, и млади виолончелиста Филип Томић.

Извор: РТС