Шабачка епархија: Обележени јубилеји светог Владике Николаја

Шабачка епархија: Обележени јубилеји светог Владике Николаја
Шабачка епархија: Обележени јубилеји светог Владике Николаја
Шабачка епархија: Обележени јубилеји светог Владике Николаја
Шабачка епархија: Обележени јубилеји светог Владике Николаја

У овој години наша Света Црква прославља 135 година од рођења Светог владике Николаја (Велимировића), 60 година од блаженог упокојења и 25 година од преноса моштију из Америке у родни Лелић. – Свечаност у манастиру св. Илије код Шапца.

Почев од 4. јануара ове године духовним вечерима и академијама започела је Мисионарска година Светог владике Николаја, како ју је прогласио Епископ шабачки  Лаврентије. Тако смо слушали Агапе, сабране разговоре наших великодостојника које је приредио новинар Александар Гајшек, као и академика Владету Јеротића; ово је на величанствен начин приредио град Лозница, о чему смо писали.

Обележавању ових значајних годишњица придружио се и манастир посвећен Светоме Илији у месту Очаге крај Шапца. У навечерје празничне Крстопоклоне недеље одржано је празнично бденије и у наставку јелеосвећење у манастирској порти, јер је црква била мала да прими сав сабрани народ; као некад у времена Светог владике Николаја, ове вечери окупио се народ са обала Дрине.

"Живимо свој живот онако како смо га заслужили, или онако како смо га од наших предака заслужили, опет по неиспитивим путевима Божјег промисла. Неко носи један крст, неко неко два, неко тежак и претежак; за неке нам се чини да не носе ништа на леђима својим. Вас који сте вечерас овде дошли, довела је љубав према Богу, према светињи, али зацело има нешто што се зове крст животни, те сте и дошли да овде потражите утеху. Свакоме се чини да је његов крст најтежи, а ја ћу говорити о крсту Светог владике Николаја Велимировића..." казивао је протођакон Љубомир Ранковић, који је са сарадницима заслужан за друго издање дела Светог владике Николаја које је својевремено брижљиво сакупљао Епископ шабачки Лаврентије.

До Васкрса ће бити објављена драма "Монах Тадија", посвећена владици Николају, чији је аутор протођакон Љубомир Ранковић. Из те драме слушали смо део о сусрету мајке Кате и њеног сина Николаја,  тадашњег владике охридског, 1927. године у Охриду.

Потом се вернима обратио протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, подсетивши на све активности Епархије шабачке у овој Мисионарској години владике Николаја, као и на штампана издања која ће бити подељена деци, младима, вероучитељима, учитељима, епархиотима ове епархије. Тако су у 12.000 примерака штампана Мисионарска писма Светог владике Николаја; 25.000 примерака катихизиса Вера светих; 60.000 примерака знамените књиге Први Божји закон - тумачење десет Божјих заповести.

Из манастира је народ понео управо тумачење Десет Божјих заповести Светог владике Николаја и посланицу Епископа шабачког Лаврентија, којом се обраћа свој духовној деци поводом Мисионарске године великог српског светитеља. 

Домаћин духовног сабрања, високопреподобни архимандрит игуман Исаија, приредио је за све трпезу љубави.

З. Зец