Шампионски поход студената Богословског факултета у Минстеру

Фудбалска екипа студената Богословског факултета из Београда поновила је успех из 2008. и 2012. године, освојивши прво место на турниру теолошких факултета у Минстеру (Немачка) који је ове године угостио двадесет шест екипа из Немачке, Аустрије, Холандије, Мађарске, Србије и Републике Српске у периоду од 20. до 22. јуна 2014. године. 

На TheoCup-у као спортској манифестацији која окупља фудбалске екипе свих хришћанских конфесија са циљем спортског надметања, дружења и размене искустава, наша Православна Црква имала је три представника: Богословски факултет Универзитета у Београду, Богословија Светог Саве и  Богословски факултет из Фоче.

Првог дана, по пријему учесника турнира, у вечерњим сатима организатори су жребом распоредили екипе у четири групе. Наша екипа се налазила у групи Б са прошлогодишњим финалистима Келном и Тибингеном, те са екипама Бамберга, Падерборна, Бона и Алумниа.

По завршетку жреба организовано је заједничко дружење свих учесника поменутог турнира, уз праћење актуелног Светског првенства.

Другог дана, услед последица умора и исцрпљености од великог пута (1600 км) до Минстера, играчима  није било лако да се адаптирају на нове услове, које је још виже отежала киша и клизав терен. Стога су сви чланови екипе сагласни да је неопходно напоменути како су колеге из других екипа притекле у помоћ у виду адекватне обуће за играње по кишовитом терену. Овакав њихов гест је у великој мери одлучио даљи ток нашег учешћа на турниру. Победама до краја групе као другопласирани смо обезбедили учешће у осмини финала.

У прве две утакмице елиминационе фазе, наша екипа је успешно изашла на крај са екипама Падерборна 2 и Беча. Утакмица која је засигурно изазвала велико интересовање публике, било је полуфинале са представницима католичког факултета из Келна, што је уједно била реприза прошлогодишњег полуфинала. Као и прошле године утакмица ове две екипе донела је прегршт узбуђења, фудбалских бравура, те жестоке али фер борбе уз овације са трибина. Након регуларног дела меча резултат је био изједначен, тако да је одлука о финалисти морала бити одлучена извођењем пенала. Пошто је у четвртој серији голман Борислав Ковачевић одбранио ударац играча Келна, велику одговорност преузео је на себе Лазар Јовчески који је сигурним поготком одвео нашу екипу у финале.

После узбудљивог полуфинала уследио је финални меч са екипом Падерборна 1, која се у финале пласирала након тријумфа над Дебрецином из Мађарске.

Нашу екипу предводио је капитен Бранислав Мићановић, који је својим техничким умећем омогућавао брзим крилима Душку Перићу и Ненаду Срећковићу да праве проблеме одбрани противничког тима. Екипа Богословског факултета повела је након сјајног продора Владимира Радовића на чију је асистенцију Милош Васиљевић, стамени стуб одбране ефектно савладао противничког голмана. У наставку меча дошло је до пада у игри наше екипе, што је довело до изједначења. Па ипак, до краја меча екипа Падерборна 1 није успела да одоли високом итензитету игре што је резултирало новим водством. Победоносни гол најлепше акције на утакмици, на асистенцију Бранислава Мићановића, постигао је Ненад Срећковић. Овај гол је био одлучујући за подизање пехара, јер је смирена одбрана Слободана Маринковића и Милоша Васиљевића сачувала мрежу од напада противничке екипе до краја меча.

Жар борбе са терена након финалне утакмице претворио се у заједничко славље и песму са другопласираном и трећепласираном екипом.

После завршене прославе освојеног првог места у лепом и радосном расположењу екипе нашег факултета и Богословије Светог Саве су се упутиле ка Вуперталу на позив протојереја Јована Марића који нас је угостио у парохијском дому Цркве Рођења Пресвете Богородице. Окрепљени благословом оца Јована и његове породице наставили смо наш пут ка Србији.

За целокупан успех екипе заслужни су следећи играчи: Борислав Ковачевић, Владимир Радовић, Јован Радић, Душко Перић, Милош Васиљевић, Бранко Репаја, Бранислав Мићановић, Слободан Маринковић, Лазар Јовчески, Стефан Марић и Ненад Срећковић.

Следеће године традиционални TheoCup ће се одржати у Вирцбургу, у Немачкој. Традиција наших студената да се кроз фудбал остварују контакти са колегама са Запада се наставља. Кроз до сада постигнуте успехе Православни богословски факултет Универзитета у Београду и нашу земљу представља у најбољем светлу. Важно је истаћи одушевљење са којим организатори TheoCup-a сваке године примају наше студенте, као и чињеницу да учешће на турниру нашим студентима чини велику част. Без нашег факултета одигравање TheoCup-a, по сведочењу организатора, више се не може замислити, јер је учешћем наше екипе такмичење добило ширу димензију. Тиме је причињена радост свим црквама. Уједно је припремљен пут новим генерацијама нашег Факултета за остваривање сарадње која не мора подразумевати само фудбалско такмичење, већ и друга поља студентских активности.

Велику захвалност за остварење овог путовања дугујемо: Декану Православног богословског факултета др Предрагу Пузовићу, управи факултета, професору др Родољубу Кубату, Православном спортском друштву ,,Света Србија“ и господину Милораду Ивановићу, нашем возачу који се брине да наше путовање буде безбедно.

Играчи фудбалске екипе

 Православног богословског факултета

Универзитета у Београду

Шампионски поход студената Богословског факултета у Минстеру
Шампионски поход студената Богословског факултета у Минстеру
Шампионски поход студената Богословског факултета у Минстеру
Шампионски поход студената Богословског факултета у Минстеру