Шенборн истиче чврстину вере коптских мученика

На божићној служби у Стефансдому у Бечу, посвећеној првомученику Цркве Христове, кардинал је подсетио на своју недавну посету члановима коптских породица чије чланове су терористи 2015. године побили као хришћане. У својој понтификалној миси у Стефансдому у Бечу кардинал Кристоф Шенборн је у проповеди споменуо да је у фебруару 2015. године посетио коптске породице чије припаднике су побили исламски терористи у Либији фебруара 2015. године. Римокатоличка Црква прославља 26. септембра Светог архиђакона Стефана који се иначе сматра првим мучеником, односно првомучеником Цркве Христове. Таквих мученика какви су били први хришћани, има још и данас, казао је кардинал Шенборн спомињући притом побијене Копте чије исповедање вере је њега дубоко гануло.

Бечки надбискуп је приликом посете Египту у октобру ове године сусретао и родбину побијених Копта. Њега је дубоко узнемирио начин оваквог проливања крви, али истовремено дубоко је ганут одважношћу побијених и чврстином вере којом су чланови њихових породица поднели ову судбину. И што је најважније, родбина се није препустила мржњи или освети. Сведочење хришћанских мученика и њихових сродника представља путоказ како се понашати у таквим случајевима кад екстремисти и терористи сматрају самоубице „мученицима“.

У Либији је 2015. године погубљено 21 лице док су се налазили као радници насељеници. Исламски терористи су покушали да их мучењем преведу на ислам, па ипак сви су остали чврсти, и одсечене су им главе пред камерама. Један од побијених није уопште био Копт, већ грађанин Гане и нехришћанин. Кад је видео како Копти чврсто исповедају своју веру, на питање терориста да ли и он исповеда „истинитог Бога и истинитог човека“ одговорио је: „Њихов Бог је мој Бог!“ иако је био свестан да му је глава у торби.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)