Шест деценија цркве у Јалорну

Шест деценија цркве у Јалорну
Шест деценија цркве у Јалорну
Шест деценија цркве у Јалорну
Шест деценија цркве у Јалорну

У недељу, 29. априла 2012. године, значајан јубилеј величанствено је прославила Црквена општина Свете Тројице из Јалорна, Аустралија. Ова црква, основана пре шездесет година, налази се у срцу викторијског краја Гипсланда, у нашем народу који живи у Аустралији, познатог и као Аустралијска Шумадија.

Пре више од пола века овај крај врвео је од досељеника и имиграната који су за хлеб зарађивали у околним рудницима угља, но индустријализацијом погона, смањена је потреба за радном снагом и већина досељеника, посебно млађих генерација, одселила се у Мелбурн (150 км) или друге градове. Но, Господ није дозволио да се угаси ова српска парохија, него је око ње задржао неколико верних и вредних породица које на понос целе Цркве одржавају ову светињу у животу. Управо за то њихово прегалаштво, на предлог надлежног пароха, високопречасног протојереја-ставрофора Милана Милутиновића, ова Црквена општина и сви њени парохијани награђени су Архијерејском граматом коју им је доделио Преосвећени Владика Иринеј.

Прослава јубилеја отпочела је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ новограчаничко-средњезападаноамерички Г. Лонгин, док је присуствовао Преосвећени Владика Иринеј. Владики Лонгину саслуживали су протојереји-ставрофори Милан Милутиновић, надлежни парох и Петар Дамњановић, ранији дугогодишњи овдашњи парох, са ђаконима Николајем Костуром, Немањом Мрђеновићем и Веселином Сворцаном. Појао је хор "Корнелије Станковић"  из цркве Светог Архиђакона Стефана из Кизбороа, под диригентском палицом госпође Сање Дрљаче. Славље се наставило свечаном трепзом љубави у парохијском дому, где се присутнима још једном обратио високоуважени гост наше Митрополије, Преосвећени Владика Лонгин, честитајући свима на овако значајном дану, који може деловати безазлено у Отаџбини али је у контексту дијаспоре од огромне важности. Окупљеним верницима обратио се и надлежни Епископ Иринеј, од срца честитајући годишњицу и благосиљајући дела вредних руку овдашњих парохијана, пожелевши им да у срећи, здрављу и слози прославе и стогодишњицу и двестагодишњицу и небројене надолазеће јубилеје.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска