Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини

На дан успомене Светог апостола Филипа, 24. октобра 2013. године благости Господње, одржан је шести Сабор Кола срспких сестара Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко

Сабор је одржан, како и приличи Колу српских сестара, молитвено, литургијски и свечарски. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом у саборном бијељинском храму Рођења Пресвете Богородице.

Саслуживали су архимадрит Јефрем Савин, настојатељ манастира Светог Николаја у Бијељини, протосинђел Петар Петрић, намјесник манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, протојереј-ставрофор Миодраг Гаврић, протојереји Горан Ненић и Љубе Богдановић, јереј Миран Гавриловић и ђакон Богдан Стјепановић. На крају свете Литургије одслужен је помен свим упокојеним чланицама Кола српских сестара.

Потом је Преосвећени Владика г. Хризостом бираним ријечима поздравио чланице Кола српских сестара. Обављено је заједничко фотографисање испред светог храма, а у етно селу ''Станишић'' уприличена је заједничка трпеза за све домаћине и госте.
                               
У прилогу бесједа епископа Хризостома:

"Драге сестре, чланице Кола српских сестара епархија наше Цркве у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, часни оци, браћо и сестре, данас је за нашу Епархију и за овај Саборни храм у Бијељини велика част да смо домаћини Сабора Кола српских сестара свих епархија наше Цркве у Републици Српској и Федерацији БиХ, и чини нас срећним и поносним због тога. У своје лично име, у  име свог свештенства наше Епархије и у име хиљада вјерника наше Српске Православне Цркве и добрих људи који знају да цијене  велике вриједности, а то је љубав и жртва према другоме, поздрављам све вас, драге сестре – чланице Кола српских сестара, и желимо да се овдје у Бијељини осјећате пријатно и као своји код својих.

Господ је рекао: Љубите ближњега свога као себе самога! Ово је еванђелска водиља хришћанског алтруизма, али не оног вербалног, којег Господ осуђује и на  који нас тако упечатљиво подсјећа, већ оног суштинског – дјелотворног алтруизма. Сваки човјек је за нас слика Божија и подсјећање да покажемо дјелотворну љубав према сваком човјеку, сваком створењу Божијем.

Ваше овогодишње молитено окупљање овдје у Бијељини прилика је да се потсјетимо на веома значајну улогу коју је Коло српских сестара имало у прошлости, али и да охрабримо вас да исту ту улогу имате и у нашем савременом тренутку. Нашој Цркви су ваша улога и служење неопходни управо у овом тренутку - у тренутку када је наше друштво захватила апатија и небрига за другога, за ближњега и даљњега. 

Драге сестре, ваше библијске и еванђелске претходнице јесу жене мироносице, оне свете жене које су ишле за Господом како би служиле Цркви - заједници, односно браћи којих је понекад било и више хиљада. Знајући то, радујемо се с вама јер баштините духовне и еванђелске вредноте светих жена мироносица, које Христове љубави ради, све оставише и другима послужише. Оно што посебно радује јесте  достојанство које је Црква Христова од самог почетка указала женама, а то је да буду близу Господа, да буду са Господом једнако као и свети апостоли. 

Бити чланица Кола српских сестара је велика част не само за вас, драге сестре, већ и за нашу Цркву која вас је увјек руководила и која се увјек на вас могла ослонити. Хоћемо да охрабримо не само вас, драге сестре, већ и све дјевојке и жене српскиње да се одлучно учлане у ваше Коло и да заједно са вама преузму дио одговности и за нашу нацију и за нашу Цркву. Апелујемо,  не малаксајте! Ви ваш пут треба да знате, а то је да из љубави и с љубављу радите и помажете колико можете. Увијек имајте у виду управо оно што на почетку рекох: да идете за Христом Господом и служите онима које Господ изабра и воли! По томе ће вас Господ познати да сте његове.

Призивамо благослов Божији данас на вас, на ваш рад, вашу љубав према Богу и роду. Срећан вам Сабор и нека вас Бог све благослови и умножи. Амин Боже и на многаја љета."

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини
Шести сабор Кола српских сестара у Бијељини