Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин

Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин
Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин
Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин
Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин

Испитне обавезе ученикâ Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин за школску 2013/2014. годину започеле су 2. октобра 2014. полагањем испита из предметâ Основе литургике, химнологије и типика за ученике треће године, и Историје црквене музике за ученике завршне, пете године. Свих 12 кандидата успешно су положили испите.

Дана 3. октобра 2014. године Црквену општину новосадску и Школу црквеног појања свети Јован Дамаскин посетили су господа: др Георгије Константину, доцент и предавач на одсеку музичких студија Јонског универзитета на острву Kрф и шеф одељења последипломских студија источноромејске црквене музике при Свештеној Митрополији никејској (Атина) и гостујући професор на предмету Црквено појање у оквиру последипломских студија на музичким академијама у Пловдиву (Бугарска) и у Јашију (Румунија), и Константин Ангелидис, учитељ црквене музике у Школи црквене музике Атинске Архиепископије при храму Живоносног Источника у Атини, оснивач и уметнички директорИстраживачког центра за проучавање појачке уметности(Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης) у Атини и оснивач и хороначалник хора Тропос. Разлог њихове посете било је лично присуство у својству чланова Комисије на годишњем испиту из предмета Црквено појање 1-4. Услов за излазак на испит стекао је 31 ученик, од првог до четвртог разреда. Поред професора др Георгија Константинуа (Председник испитне Комисије) и Константина Ангелидиса, испиту је присуствовао још и преподобни јерођакон Јеротеј Ковиљац, члан-ментор. Кандидати су овим испитом успешно завршили претходну школску годину и стекли услов за упис на вишу годину школовања.

Следећег дана, 4. октобра, у Саборном храму Светог великомученика Георгија, у наставку јутрења служена је божанствена Литургија којом је предстојао високопречасни протопрезвитер Стојан Билић, старешина храма. За певницом су појали професор др Георгије Константину и Константин Ангелидис, као и ученици Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин са својим учитељем јерођаконом Јеротејем Ковиљцем.

Истога дана, у свечаној дворани Српске православне велике гимназије (Јован Јовановић Змај) у 12 часова, одржана је одбрана Дипломског испита прве генерације ученикâ завршне, пете године Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин. Кандидати су полагали практични и теоријски део испита пред шесточланом Комисијом: поред професора др Георгија Константинуа (председник испитне Комисије) и Константина Ангелидиса, присутни су били и др Гордана Благојевић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ-а и професор црквене музике, господин Никола Попмихајлов, учитељ црквене музике, оснивач и хороначалник Српског византијског хора Мојсије Петровић и предавач у Псалтопојачкој школи Мојсије Петровић у Београду, те преподобни јерођакон Јеротеј, сабрат свештеног Манастира Светих Архангела у Ковиљу као ментор кандидатâ, као и пречасни презвитер Жељко Латиновић, старешина Успенског храма (Председник Испитног одбора). Седам кандидата је стекло услов и пријавило излазак на Дипломски испит. Одбраном Дипломског испита кандидати су стекли стручни назив учитељ црквене музике. Дипломски испит са највишим оценама положили су следећи кандидати: Иван Васиљевић, катихета из Новог Сада, Владимир Антић, асистент на катедри за Литургику Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Петар Козакијевић, дипломирани теолог из Београда, Петар Павлица, дипломирани туризмолог и службеник при Светосавском храму у Новом Саду, преподобна монахиња Дионисија (Ђикановић), протопсалтрија Царске лавре манастира Жиче, Југослав Матић, дипломирани педагог и службеник Беседе – издавачке установе Епархије бачке, и Јелена Чиплић, економиста за туризам и појац у Светониколајевском храму у Новом Саду.

После одбране Дипломског испита, кандидатима као и свима присутнима у дворани обратили су се чланови Комисије, честитавши и пожелевши дипломцима свако добро од Господа и успешно напредовање у појачкој уметности. Свечана додела диплома одржаће се на Славу Школе, 4/17. децембра ове године.

Извор: Епархија бачка