Школска слава у Севојну

Школска слава прослављена је у Основоној школи „Алекса Дејовић“ у Севојну кроз низ догађаја повезаних у својеврсну недељу Светосавља. Први догађај представља духовно вече које је одржано 25. јануара 2017. године у организацији школе, чији су носиоци били ученици верске наставе и библиотека школе, уз свесрдну подршку директора г. Влада Живановића и колектива школе. Срж духовне вечери било је предавање које је одржао протојереј-ставрофор Милић Драговић.

Духовно вече је отворила ученица Сара Вучковић казивањем стихова Химне љубави Светог апостола Павла. Након тога је Вера Д. Рајаковић, наставница српског језика и књижевности, изговорила стихове песме Молитва руског књижевника Александра Солжењицина.

После уводне речи домаћина, отац Милић се обратио присутнима бираним речима са намером да им изнесе његов доживљај и схватање лика и дела Светог Саве.А да су схватили зашто се потомак из корена Немањића, племић српског рода, лишио владарске порфире и обукао, кроз врлине, у светлосну хаљину Небеског Творца, позивајући нас да кренемо стазом обожења која води од човека до Богочовека Христа, ученици су показали и кроз ликовни и литерарни израз. Вођени сигурном руком свог наставника ликовне културе Горана Марковића, ученици су недељама стварали своја мала уметничка дела, од којих су многа нашла своје место на паноима у холу наше школе и издвојеног одељења у Крвавцима, као саставни део изложбе посвећене Светом Сави, „небеском човеку и земаљском анђелу“. Реализацији овог догађаја свој допринос су дали и ученици верске наставе.

Централни догађај прослављања дана Светог Саве започео је служењем свете Литургије у храму Сабора Светог архангела Гаврила у Севојну, у којој су учешће  узели и многобројни ученици школе. Након свете Литургије, ученици православног катихизиса су извели пригодан програм.

Дан славе у школи је имао ток традиционалног реда и поретка, сачињен од чина ломљења славског колача, након кога је изведена пригодна светосавска приредба у којој су учешће узели и ученици веронауке, а потом је организована трпеза љубави за ученике, родитеље, наставнике, градоначелника Ужица, представнике градске управе, новинаре и остале уважене госте.

Данијел Микић, вероучитељ у ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно,
Вера Д. Рајаковић, наставник српског језика и књижевности

Извор: Епархија жичка