Амерички представник за Блиски исток посетио Јерусалимску Патријаршију

У понедељак,  17. фебруара 2014, Шон Кејси, специјални саветник државног секретара Џона Керија за верска и социјална питања, представник  америчког председника Барака Обаме и посредник у мировним преговорима између Израелаца и Палестинаца, посетио је Јерусалимску Патријаршију. Овде га је примио Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило. Циљ посете г. Кејсија био  је да извести Његово Блаженство о тренутној ситуацији уз вези са хришћанима у Светој Земљи, о току мировних преговора и планираним посетама Папе и Васељенског Патријарха Светој земљи.

Патријарх Теофило је разговарао  са Кејсијем и о вековном пастирском раду и присуству Патријаршије у Светој земљи и о  њеним миротворачким доприносима свима владама почев  од византијског доба, Омара Хатаба, Отоманског царства, британске владавине у Палестини, Јордана, Израела и палестинске аутономије, до данашњих дана; такође је истакао и службу Јерусалима  као града који је отворен за два народа и за припаднике трију различитих религија.

Његово Блаженство је истакао и проблем са којима се сусреће Патријаршија, а тиче се екстремно религиозних људи на њеном поклоничком месту на Сионској гори.

Извор: Јерусалимска Патријаршија