Шпанија: Од ковида 19 умрло је више од 70 свештеника

У овај број спадају дијецезални жупници и чланови монашких редова који су се разболели „током нормалног вршења своје службе", рекао је генерални секретар Бискупске конференције Аргуело.

Само у Шпанији, према Конференцији католичких бискупа, од избијања пандемије короне умрло је око 70 свештеника обављајући своју пастирску службу. То је изјавио генерални секретар Шпанске бискупске конференције, помоћни бискуп  Луис Аргуело, према швајцарској новинској агенцији kath.ch (среда), позивајући се на информације које су тренутно доступне из појединих бускупије те земље.

Број је обухватио умрле дијецезалне жупнике и чланове појединих монашких редова који су се разболели „током вршења дужности", рекао је Аргуело на конференцији за штампу у Мадриду. Касније упокојени су имали контакт са зараженим људима у свом животном и радном окружењу пре него што су били изоловани или радили као жупници у местима са високим ризиком од заразе.

У овај број жртава не убрајају се много старији свештеници који су током пандемије умрли од ковида 19 у домовима за старе свештенике и у манастриима, као ни монахиње, ђаконисе и мисионари који су умрли од ковида 19.

Према доступним подацима, највише је погођена Мадридска надбискупија, где је 100 свештеника оболело у различитом степену након што су били заражени вирусом корона. Укупно 28 свештеника умрло је од тог обољења  у Надбискупији главног града почев од 11. марта.

Међутим, број свештеника који су умрли у Италији још је већи: према католичком дневнику „Авенире", с према подацима овог викенда, 111 свештеника је умрло зато што су обавали свој пастирски рад за време трајања пандемије.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)