Шпански краљ и немачка канцеларка на уручењу награде - медаље Карла Великог папи Фрањи у Ватикану

Шпански краљ Фелипе из лозе Бурнбона и савезни канцелар Немачке Ангела Меркел узеће учешће на додели реномиране награде Карла Великог (”Karlspreises”) 6.маја 2016.г. у Sala Regia у Ватикану. Ово је саопштио Ахенски први градоначелник Марсел Филип и председавајући директоријума за доделу награда Карла Великог у уторак.

Очекују се и остали лауреати ове угледне европске награде – као што су председник Европског парламента Мартин Шулц, председник Европског савета Доналд Туск, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, председник Европске централне банке Марио Драги. Списак проминентних гостију је дуг и садржи, између осталих и председницу Далију Грибаускаите из Вилнуса, бившег председника владе Шпаније Фелипе Гонзалеса, Великог херцога Жана из Луксембурга, оснивача молитвене заједнице Сан Еђидио Андреје Рикардија, бившег председника Европског парламента Пет Кокса и писца Ђерђи Конрада из Мађарске.

После папе Јована Павла II, папа Фрања је други pontifex maximus који ће бити лауреат нааграде Карла Великог. Свечаност у петак наредне недеље почеће у 12 сати у Sala Regia и трајати 90 минута. Тога дана ће кардинал Курије Валтер Каспер началствовати мисом у базилици Светог Петра у Ватикану уз пратњу Ахенског катедралног хора.

За делегацију од 450 личности из Аахена истога дана поподне немачка амбасадорка при Светој столици Анета Шаван припремиће пријем, а исте вечери ће бити уприличен и један сусрет са члановимаSant'Egidio. Јендом мисом сутрадан, у суботу, са началствујућим умировљеним бискупом Хајнрихом Мусинговим у  немачкој цркви Campo Santo, надомак базилике Светог Петра, окончаће се свечаности у вези са овогодишњом доделом ове реномиране европске награде.

Припремио протођакон Зоран Андрић