Симпосион на Православном институту светих Севастијана и Мардарија

Западноамеричка епархија, у сарадњи са Свештеничким братством ове Епархије, позива  на симпосион на Православном институту светих Севастијана и Мардарија, који ће се одржати од 22. до 25. фебруара 2016. г. у просторијама парохијске цркве св. Георгија у Сан Дијегу у Калифорнији.

Симпосион ће бити посвећен светом Максиму Исповеднику.

Као гост предавач већ је најављен о. Максим из светогорског манастира Симинопетре; он ће говорити на тему „Врлина и знање у богословљу светог Максима Исповедника“,

Врлина и знање су у сржи учења светог Максима Исповедника о хришћанском животу. Они означавају две основне и међусобно повезане димензије: 1) проживљен, практични опит, што је  борба против страсти приликом остваривања врлина, и 2) проживљен, свестан и сазерцатељан опит, што је сагледавање стварности у светлу унутарњих, духовних начела.

Учесници ће разматрати ове теме и прићи им из разних углова педантним ишчитавањем списа св. Максима Исповедника и разговорима о најзначајнијим његовим списима.

Према већ састављеном програму рада симпосиона, најављују су следеће теме на пленарном заседањима: Промашени поглед на свет, Грехопад и последице, Етапе диховног живота, Сазерцавање Светога писма, Стицање светитељства, Бог оваплоћен  у врлинама.

Даља обавештења могу се добити на сајту Западноамеричке епархије  http://westsrbdio.org/en/institute.