Симпосион посвећен Св. Владимиру Великом одржан у Софији

Симпосион посвећен Равноапостолном Св. Владимиру Великом одржан је 10. октобра уз благослов Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и Његове Светости Патријарха бугарског Неофита, извештава Одељење за спољне црквене односе Московске Патријаршије.

Конференцији, коју је организовало Подворје Руске Цркве у Софији, присуствовао је Патријарх бугарски, као и архијереји Бугарске, Руске и Украјинске Православне Цркве, страни дипломати и чланови богословских и других научних кругова.

Пре него што је симпосион почео, архимандрит софијски Филип (РПЦ) одликовао је Патријарха Неофита спомен-медаљом у част хиљадугодишњице прослава престављења Св. Владимира.

Конференцију су поздравили порукама многи архијереји, међу којима Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије и Митрополит волоколамски Иларион, председник ОСЦО МП.

Главни говорници су били: протојереј проф. Владислав Цупин са Московске духовне академије, протојереј Николај Данилевич, протојереј Кирил Попов из Бугарске Православне Цркве, С. Кравец, директор Православне Енциклопедије – црквеног истраживачког центра; проф. П. Павлов са Универзитета у Великом Трнову; и проф. Дончева-Панаитова са Богословског факултета Универзитета у Софији.

Целоноћно бденије је служено увече после конференције, а Божанска Литургија следећег дана у цркви Св. Николе – руском Подворју у Москви.

Извор: Православие.ру