Симпосион у Бечу

Симпосион у Бечу
Симпосион у Бечу
Симпосион у Бечу
Симпосион у Бечу

У првом бечком округу, 5. октобра 2018. године, у свечаној сали Надбискупског двора одржан је симпосион о историјским догађањима у току два светска рата. Главна тема била је улога Римокатоличке Цркве у дешавањима која су обележила период од 1918. до 1952. године, а акценат је стављен на време од монархије ка републици, судбоносну 1938. годину, стратегију преживљавања Цркве у нацистичком режиму и односу према страдањима невиних у концентрационим логорима.

На самом почетку, присутне је поздравио бискуп др Манфред Шојер, а затим су своја излагања изнели доц. Хелмут Воноут, професор на Институту Карл фон Фогелсганг у Бечу, проф. Михаела Зон Кронталер са Универзитета у Грацу, др Курт Шолц из Фондова за будућност Аустрије, др Ева Мариа Каизер и други. Циљ свих предавања било је подсећање на историју, са надом да се лоши догађаји више неће поновити, отуда и мото Онај који заборавља своју прошлост, предодређен је да је понови.

Скупу је, у име Српске Православне Цркве, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, присуствовао јереј Јован Алимпић, парох храма Васкрсења Христовог из Беча.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска