Симпосион катихета Архиепсикопије београдско-карловачке

Завршни скуп катихета основних и средњих школа Архиепископије београдско-карловачке одржан је, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у суботу 23. јуна 2018. године у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси. Скуп је започео Литургијом у 8 часова. Пред причешће поздравно слово  ђакон Бранислав Кеџић одржао је испред Одбора за верску наставу.

После Литургије обезбеђено је послужење за катихете, а у 10 часова отворен је симпозијум за вероучитеље Архиепископије београдско-карловачке. Основни циљ био је представљање пројекта о укључивањутема везаних за област брака, породице и светиње живота у редовни  наставни програм верске наставе за ученике основних и средњих школа.

На отварању скупа говорили су протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу,  мр Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу, и др Бојан Цакић, координатор Центра „За живот“.

На скупу су своје радове излагали вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке: Бруно Стефановић, Дарко Николић, Раде Шалипуровић, Антоније Арас,мр Душица Стојковић, Славиша Костић, Стеван Јовановић, мр Љиљана Јовановић, Владимир Пекић, као и сарадници Центра „За бебе“ и саветовалишта за непланиране и кризне трудноће „Ниси сама“  мр Мила Тодоровић, др Милијана Абрамовић-Савић и Оливера Пантелић. Осим излаганих радова, на скупу су одржани и огледни часови. Обрађене теме односиле су се на: породичне празнике, породицу као заједницу љубави, поштовање родитеља, хришћанско васпитање као вид подвига, православни брак, очување чедности као пута ка истинској брачној срећи, могућности алтернативе абортусу, биоетичке перспективе, мудрост при избору брачног партнера, полно сазревање и одговорности, породицу као најсигурније место за одрастање и на опасности прераних полних односа за репродуктивно и психофизичко здравље младих. Присутни су имали прилику да погледају и видео пројекцију тематског документарног филма који је обрађивао теме: планирање породице, бебе, абортус.

Завршетак и закључци скупа били су усмерени ка томе да се православни принципи о чувању породице и заштити (нерођене) деце, као и спречавање чедоморстава, морају наметнути као императив државног система, али, с друге стране, да би у најбољем случају светиња детета и породице могла бити сачувана онда када би се потенцијални и већ остварени родитељи, окренули дубље и истинскије православној вери и учењу Господа Исуса Христа.

вероучитељ Милован Парезановић
координатор актива основних школа Чукарице и Раковице