Синод Белоруског Егзархата подржао Московску Патријаршију

У Минску је под председавањем патријарашког егзарха све Белорусије Mитрополита минског и заславског г. Павла, а у присуству почасног егзарха све Белорусије митрополита Филарата, 11. децембра 2018. године одржано заседање Синода (Сабора) Белоруског Егзархата. Пошто је саслушао извештај патријарашког егзахара о учешћу на заседањима Светог Синода Руске Православне Цркве 14. септембра и 15. октобра 2018. године и дискусије о антикононским поступцима Цариградске Патријаршије у пределима Украјинске Православне Цркве, односно на канонској територији Московске Патријаршије, Свети Синод Белоруског Егзархата донео је следеће одлуке:

Узети на знање одлуку Светог Синода Руске Православне Цркве од 14. септембра и 15. октобра 2018. године. Једногласно подржати одлуку Синода Руске Православне Цркве од 15. октобра 2018. годијне да се не може даље остати у евхаристијском општењу са Цариградском Патријаршијом. Изразити синовску захвалност Свјатјејшем  Патријарху московском и све Русије г. Кирилу на снажном, уравнотеженом и доследном ставу по питању чистоте канона Православне Цркве и Христовог учења.

Изразити братску подршку Митрополиту кијевском и све Украјине г. Онуфрију, епископату и пуноти Украјинске Православне Цркве и наставити са узношењем молитви за братски украјински народ.

Одржати у свима епархијама Белоруске Православне Цркве епархијска сабрања и објаснити учесницима - свештеницима, верницима и мирјанима став Патријарха московског и све Русије Кирила и Светог Синода Руске Православне Цркве о сложеном стању у вези са антиканонским радњама Цариградске Патријаршије, и позвати сву пунину Белоруског Егзархата да се чврсто држе одлука коју је донела највиша власт наше Цркве.

Наставити са узношењем молитви на Литургијама у црквама и манастирима Белоруског Егзархата за јединство светог Православља, и позвати свештенство и стадо Белоруске Православне Цркве да ојачају своје молитве како би се Цркви Христовој подарили мир, слога и љубав.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)