Синод УПЦ позвао Цариградску Патријаршију да престане да се меша у њена унутрашња питања

Свештени Синод Украјинске Православне Цркве, на заседању одржаном 25. септембра 2018. у Кијево-Печерској Лаври, изразио је свој став поводом назначења од стране Цариградске Патријаршије „егзараха“ у Кијеву, извештава Одељење за информације и просвету УПЦ.

Ово назначење је названо грубим мешањем у унутрашње послове Украјинске Православне Цркве и нарушавањем њене канонске територије. Сходно томе, Свештени Синод је позвао патријарха цариградског Вартоломеја  да престане да се меша у унутрашње ствари Украјинске Православне Цркве и  да не нарушава  њену канонску територију.

„Егзарси“ Цариградске Патријаршије архиепископ памфилијски Данило и епископ едмотонски Иларион дужни су да напусте територију канонске Украјинске Православне Цркве,“ - каже се у одлуци, и напомиње да је њихова делатност антиконска и и да нарушава међуконфесионални мир у Украјини.

Архијерејима  Украјинске Православне Цркве је наређено да прекину саслуживање са архијерејима Цариградске Патријаршије.

Чланови Свештеног Синода  су позвали свештенство, монаштво  и вернике Украјинске Православне Цркве да ојачају своје молитве за очување јединства Светог православља.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)