Синод Украјинске Православне Цркве позвао све вернике да се придруже Свеукрајинској литији

Свештени Синод Украјинске Православне Цркве, на свом заседању 20. јула 2016. у Светоуспенској Кијево-печерској лаври, под председништвом Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, изразио је благодарност архипастирима, свештенству и мирјанима Украјинске Православне Цркве који узимају учешће у организацији и провођењу Свеукрајинске литије за мир у Украјини. Свети Синод је позвао све вернике да се придруже Свеукрајинској литији, а и да ојачају своје молитве за мир, јединство и љубав у Украјини. Истовремено је осуђен покушај да се ова литија са крстовима злоупотреби у политичке циљеве, саопштава званични сајт Украјинске Цркве.

Истовремено је Свети Синод упутио молбу председнику Украјине П. А. Порошенку, председнику Владе Украјине В.Б. Гројсману, председнику Скупштине Украјине А. В. Парубију и председнику града Кијева В.В. Кличку, да узму учешћа у молебану на Владимирском брегу 27. јула у престоници Украјине, као и у другим празничним збивањима којима ће се обележити Дан Крштења Русије. Позвани су и дипломатски представници страних држава акредитованих у Украјини.

Подсећамо да је, по благослову предстојатеља Украјинске Православне Цркве, 3. јула из Светоуспенске Свјатогорске лавре на истоку Украјине,  а 9. јул из Светоуспенске Почајевске лавре на западу Украјине кренула Свеукрајинска литија са молитвом за Украјину уз учешће хиљада људи. Литија, која је носила чудотворне иконе Матере Божије Почајевске и Светогорске, прошла је територијом Донецка, Харкова, Полтаве, Черкаска, Терпомоља, Ровена, Хмељница, Житомира и Кијева.

Јула 27, уочи празноваља Дана Крштења Русије и дана светковања Светог Равноапостолног Кнеза Владимира, ове литије ће се сусрести у Кијеву на Владимирском брегу. Одатле ће после традиционалног годишњег молебана учесници литије кренути у Кијево-печерску лавру на свечана богослужења.

Јула 28. на тргу пред Успенском саборном црквом ове Лавре биће одслужена Божанска Литургија.

Извор: Патриархиа.ру