Синодална богослужбена комисија заседала у Тројице-Сергијевој лаври

 Дана 4. фебруара 2015. у Тројице-Сергијевој лаври код Москве, под председништвом професора, Архиепископа курганског и шадринског Константина, одржана је прво заседање Синодалне богослужбене комисије у обновљеном саставу.

Наиме, 25. децембра 2014. Свети Синод РПЦ је донео одлуку да у састав Синодалне богослужбене комисије уђе 10-так високих стручњака по литургијским питањима. Комисија ће радити под председавањем Архиепископа курганског и шадринског Константина, при чему ће Епископ ирпенски Климент као председник Календарске комисије РПЦ заступати своју Цркву. Међу лицима су стручњаци за литургијско богословље, црквену историју, црквено право, духовност, за пастирска питања, углавном професори високих богословских школа ове Цркве, међу којима и Алексеј Пентковски, професор Московске духовне академије.

Током заседања размотрен је план рада Комисије у 2015. години, основана радна група за разраду Одлуке о Синодалној богослужбеној комисији, узета су на знање мишљења чланова Светог Синода о служби светитељу кримском Луки, проучена је Служба свим светима који су просијали у земљи петроградској и ладошкој, а размотрена су организациона и друга питања.

Извор: Московска Патријаршија