Сирија: 600.000 избеглица се вратило током 2017, мада има 800.000 нових избеглица

Ватикански лист 'Осерваторе Романо": Од 22 милиона Сиријаца половина њих се од почетка рата налази у бекству. 

Више од 600.000 сиријских избеглица вратили су се у своје домове, према статистикама УН, од почетка ове године; истовремено њих 800.000 нових избеглица кренуло је у бег услед ратних сукоба, неки по други или трећи пут. Како ватикански лист "Осерваторе Романо" (недеља) даље пише, позивајући се на Уједињене нације, од око 22 милиона Сиријаца (колико их је било пре него што је почео рат 2011. године) 5 милиона се налази у иностранству, док је 6 милионарасељено у самој земљи.

Међу повратницима, констатовано је, њих 84 одсто било је интерно расељено, док су 16 одсто  повратници из Турске, Либана и Јордана, али и из Египта и Ирака. Према извештају, већина повратника враћа се упокрајину Алепо. Већ 2016. године 686,000 људи вратило се овде, али је њих 42.000 било приморано да поново беже.

У међувремену, турска влада је објавила да ће у прихватнимхуманитарним центрима испоручивати храну и материјал за изградњу кућа у северозападној области Идлибу. Она је под контролом џихадиста; сиријска влада у Дамаску нема овде утицаја. Због локалних сукобаизмеђу Ал Каиде и групације Ахрар аш-Шам Турска је затворила границу крајем јула. Сада  два прелаза треба да се постепено поново отворе за превоз и доставу робе, а 21. августа и за Сиријце који живе у Турској и желе да прославе исламски празник жртвовања крајем августа у Идлиби, ујавља"Осерваторе".

Извор:Катпрес (с немачког Р.Р)