Сиријски епископ: Запад мора престати са прихватањем избеглица

Према Архиепископу Алепа, када људи на Западу отварају своја врата сиријским избеглицама, то штети пре него помаже њиховој ствари. Решење лежи не у прихватању избеглица, већ у помагању решавања ситуације код куће тако да они не морају одлазити.

Архиепископ Жан-Клемент Жанбар је рекао да „он није срећан“ због вести да је Канада прихватила 25.000 сиријских избеглица протеклих месеци, упркос њеним добрим намерама.

Жанбар, који служи као мелкитски Архиепископ Алепа од 1995. године, навео је да је његова стварна жеља да види како сиријско становништво, посебно хришћани, остају у Сирији. Мигрантска криза лишава Сирију њеног домаћег становништва, посебно њених хришћана. „Више од половине градске популације отишло је у последњих четири или пет година“, додао је Жанбар.

Жанбар истиче да канадска влада треба да посвети више времена и енергије и помогне да сиријско становништво остане у Сирији, а да се мање бави размишљањем шта да се ради са сиријским мигрантима.

„Мора им се помоћи да буду где јесу, да имају најнеопходније намирнице, али и да нађу мир. И да се оконча са овим побуњеницима, са терористима, и да се обе стране приведу за преговарачки сто. Да се нађе политичко решење,“ он је рекао.

Жанбарове речи је подржао и његов колега из Халдејске цркве у Алепу, Епископ Антоан Одо, који је недавно известио да  је за само пет година сукоба и прогона хришћанска популација у Сирији смањена на две трећине, са 1.5 милион људи на 500.000 данас.

Епископ Одо истиче да је стање у Алепу чак и гора него у осталом делу Сирије, са само четвртином хришћанске популације која је остала од почетка грађанског рата у Сирији 2011. године. Он напомиње и да су три катедрале у Алепу скоро потпуно уништене, и да локално становништво живи у сталном страху и беди.

Извор: ОСР (Превод – Информативна служба СПЦ)