Сиријски великодостојник позива на окончање крвопролића

Представник Сиријске Правосолавне Цркве у Њујорку позвао је у петак светску заједницу да на миран начин разреши „бесконачни рат“ у Сирији

Читава светска заједница треба да „седне заједно и да путем миротворачких преговора уговори разрешење овог бесконачног рата.  Ово је моја порука“, рекао је Епископ Николај Озоне, из Антиохијске Православне Архиепископије за Северну Америку, чији поглавар је Патријарх антиохијски са седиштем у Дамаску. Хришћани сачињавају отприлике 10% сиријског већинског муслиманског становништва. У овој земљи православни хришћани су под јурисдикцијом Антиохијске Православне Патријаршије.

Председник САД Барак Обама рекао је у петак да разматра могућност „ограниченог напада“ на Сирију, где је, према проценама УН, страдало више од сто хиљада људи у грађанском рату.  Државни секретар Џон Кери је истакао у говору истога дана да постоји „јасан“ доказ да је сиријска влада употребила бојне отрове против својих грађана.

Два хришћанска поглавара – сиријски православни Архиепископ Алепа и грко-католички Архиепископ отели су неидентификовани терористи у Сирији у априлу ове години. Још није познато место садашњег њиховог боравка. Пре две недеље терористи су убили једну групу хришћана у једном месту у Сирији, јавља Асошијетид прес. Епископ Николај је рекао да је око 3 милиона хришћана живело у Сирији на почетку сукоба, али су многи избегли у Француску, Британију, САД и Русију. Он се нада да ће се они вратити по окончању сукоба.

У јулу су се великодостојници хришћанских Цркава света окупили у Москви ради прослављања 1025-годишњице христијанизације Кијевске Русије, средњовековне државе која је обухватала делове  области садашње Русије, Украјине и Белорусије. Том приликом су потписали заједничку резолуцију о положају хришћана на Блиском истоку.

Потписници овог документа обратили су посебну пажњу на примере прогона хришћана у тој области и позвали на обуставу војних дејстава у Сирији.

Извор: Московска Патријаршија