Сиријски верски великодостојници одбацују насиље

 Министар за верске задужбине Сирије  Мохамад Сајед нагласио је да ко год оправдава убијање, тероризам и масакре, не одражава божанску поруку, етичке и људске вредност. Ово је  рекао приликом посете Сиријској Православној Патријаршији и Јерменској Православној Архиепископији поводом стогодишњице отоманског геноцида над Сиријцима и Јерменима и другим народима. Министар је нагласио да оно што се збива у Сирији представља одличан доказ тога да су тероризам и криминал веома далеко од свих религија.

Са своје стране сиријски патријарх Мор Игњатије Јефрем II, Патријарх Антиохије и свег Истока, истакао је да су добри односи изграђивани између сиријских хришћана и муслимана одувек бранили Сирију.

„Честитам мојим суграђанима поводом рођења Пророка и Божића...Желим да се мир и безбедност поврате у Сирију која је колевка људске цивилизације, и желим да њен народ и даље живи у миру као једна сиријска породица, што су заувек чинили,“ рекао је Патријарх Јефрем II. Патријарх је навео да оно што се збива у Сирији није различито од онога што се десило пре 100 година.

„Надамо се да ће се и други угледати на сиријска духовна лица, посебно из разлога што масакри нису из верских разлога, него из политичких. Он високо цени напоре сиријског народа, власти и војске са председником Башар ал Асадом на челу.

Велики муфтија ове Републике Ахмед Хасун је рекао: „Сви морамо настојати да ово буде година националног помирења“, напомињући да ће Сирија одувек бити образац братства и националног јединства.

Јерменски епископ Дамаска Армаш Налбандијан је казао: „Наша порука читавом свету и Јерменима у овој години наглашава да је настанак јерменског народа био у светој Сирији, која је земља живота и васкрсавања... Свет је ћутао на масакре који су се збили 1915, а ћути и данас при ономе што се збива у Сирији“, рекао је Епископ.

Извор: ОСР