Сједница Епархијског савјета Епархије зворничко-тузланске

Дана 1. марта 2014. године у Епископији у Бијељини одржана је редовна годишња сједница Епархијског савјета Епархије зворничко-тузланске. Овогодишње засједање Епархијског савјета у односу на прошлогодишње разликује се по томе што актуелни Савјет чине представници – свештеници и мирјани из десет архијерејских намјесништава, умјесто прошлогодишњих шест.

Сједницом је предсједавао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом. Такође, засједању је присуствовао и архијерејски замјеник протојереј-ставрофор Јово Лакић, парох прве парохије шамачке. Послије молитве Царју небески, Владика је поздравио чланове Епархијског савјета и захвалио им на одзиву и присуству засједању (осим двојице из оправданих разлога) и позвао да активно учествују у раду Савјета. Потом је извршена верификација мандата нових кооптираних чланова Савјета којима су уручене грамате - сертфикати. Нови кооптирани чланови Епархијског савјета - мирјани положили су заклетву у храму Светог Василија Острошког. Након положене заклетве на приједлог Преосвећеног владике Хризостома изабран је ЕУО и то у сљедећем саставу: архимандрит Лазар Кршић, духовник манастриа Тавна, протојереји-ставрофори Драган Ћирковић, Радојица Ћетковић и Љубо Богдановић, као и господа: Василије Перић из Угљевика, Драган Јевтић из Зворника, Живан Благојевић из Шамца, Алекса Касаповић из Теслића и Славко Лукић из Бијељине. За потпредсједника ЕУО-а изабран је г. Василије Перић.

Преосвећени Владика поднио писмени извјештај о стању у Епархији који је једногласно прихваћен. У наставку сједнице благајник ЕУО протођакон Славољуб  Милошевић поднио је извјештај о материјално-финансијском пословању ЕУО за 2013. годину, као и завршни рачун за 2013. и приједлог буџета за 2014. годину, а који су након дискусије и одређених објашњења прихваћени и одобрени.

Под тачком разно чланови Савјета дискутовали су о актуелним народним питањима, посебно у Подрињу, каои другим руралним срединама  у којима је све мање дјеце, у којима се затварају школе и куће. Посебно се дискутовало о идеји да се и у Добоју отвори Српска православна гимназија, затим питање стања и очувања писма ћирилице, итд.

Извор: Епархија зворничко-тузланска