Сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске

Сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске
Сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске
Сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске
Сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске

Епархијски савјет Митрополије дабробосанске одржао 1. фебруара у Епархијском дому у Сокоцу прву редовну сједницу у 2014. години

Сједницом Епархијског савјета предсједавао је Митрополит дабробосански г. Николај, а на сједници је усвојен Извјештај о раду и финансијском пословању Митрополије дабробосанске у 2013. години, који ће бити достављен Патријаршијском управном одбору и Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве.

У Извјештају се наводи да је повратак православних вјерника на пријератна огњишта у парохијама Епархије дабробосанске на подручју Федерације БиХ скоро је занемарљив и чини један одсто од броја предратног православног становништва које је живјело на том простору.

Православни живаљ, који сада живи на простору Епархије дабробосанске у Федерацији, претежно чини старачка популација, што потврђује забрињавајућа чињеница да је у том дијелу Епархије мали број крштења, вјенчања готово да и нема, а број умрлих и опојаних је несразмјерно велики у односу на број вјерника.

На простору Епархије прошле године обављено је 1.205 крштења, 403 вјенчања и 1.818 опијела, одобрена су 22 помена самоубицама и дозвољено девет вјенчања у вријеме поста и у вријеме које Црква забрањује. Сви ови подаци, посебно који се тичу крштења и вјенчања, углавном се односе на дио Епархије дабробосанске у Републици Српској.

У Извјештају се даље наводи се да је у скоро свим црквеним општинама на подручју Федерације БиХ, којих има 18, остало мало православног српског народа, углавном старијег старосног доба, без неких редовних материјалних примања због чега није у стању издржавати свештеника. Зато су им обезбијеђени свештеници који их посјећују и врше вјерске потребе, а за те свештенике су обезбијеђена и средства за плате, јер је то једини начин да би могли опстати на тим просторима.

Православни вјерници који и сада живе у Федерацији претежно продају своје станове, куће и имања и селе на територију Републике Српске и Србије. У Извјештају се констатује да се на простору Федерације често знају десити провале у храмове, а да се православна гробља и надгробни споменици скрнаве.

И даље је евидентна опструкција враћања имовине Српској Православној Цркви, посебно зграде Богословије у Сарајеву.

„У сталној смо преписци и разговорима са свим релевантним форумима и појединцима из власти БиХ, Федерације БиХ и међународним представницима о враћању зграде Богословије у Сарајеву и остале имовине, али осим обећања ништа нисмо у могућности да реализујемо“, истиче се у Извјештају.

Епархија наводи да се рад у црквеним општинама и манастирима одвија сваким даном све боље мада има великих проблема, и то нарочито финансијске природе. Финансијско пословање црквених општина у овој години било је тешко и осјетило се слабије материјално стање вјерника у овој кризи.

У Митрополији постоје четири намјесништва - сарајевско, горашко-вишеградско, србињско и травничко-зеничко, са 21 црквеном општином на подручју Републике Српске и 18 у Федерацији БиХ и са око 25.000 активних домова.

На подручју Српске налази се пет манастира /три мушка и два женска/, од којих су манастири у Добрунској Ријеци и Озерковићима метоси манастира Добруна. На простору Федерације БиХ је манастир у Возућици који се обнавља, а у плану је обнова манастира Удрим, код Завидовића, који, након што су га порушили Турци, више никада није обнављан.

На територији Републике Српске у служби је 46 активних свештеника, пет ђакона, седам свештеномонаха, један јерођакон и три монахиње, а на територији Федерације БиХ 13 свештеника и два ђакона. У Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ службују два свештеника. Пензионисаних свештеника је осам.

Часове вјеронауке у основним школама редовно одржава 27 вјероучитеља за око 8.000 ученика. Прије десет година вјеронауку је на подручју Епархије дабробосанске похађало око 11.000 ученика. Укупна средња оцјена на крају школске 2012/13. и првог полугодишта 2013/14. била је 4,60.

Извор: Митрополија дабробосанска